Składniki:
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
- 100 g sałaty roszponki
- 100 g kiełków rzodkiewki
- 100 g kiełków słonecznika
- 50 g kiełków lucerny
- 80 g pomidorków cherry
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie: w sezonie 8 rzodkiewek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę z kiełkami i orzechami!
- Laskowe i włoskie orzechy wrzuć na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i upraż.
- Zarumienione zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia.
- By pozbyć się skórki orzechów, wystarczy je potem potrzeć w dłoniach lub w lnianej ściereczce.
- Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój w ćwiartki, a rzodkiewkę w cienkie plastry.
- W małej misce przygotuj sos.
- Zawartość opakowania sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego wymieszaj z zimną wodą i oliwą - w ten sposób otrzymasz sos, który idealnie połączy wszystkie składniki.
- W misce wymieszaj listki roszponki z kiełkami, orzechami, pomidorkami i rzodkiewką.
- Tuż przed podaniem całość polej sosem i dopiero wtedy wymieszaj - będziesz mieć pewność, że warzywa nie rozmokną i pozostaną chrupiące.
Materiały prasowe - przepis szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego