Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sezon na orzechy laskowe trwa we wrześniu i październiku. Jeśli masz w swoim ogrodzie drzewo leszczyny, pamiętaj że orzechy należy zbierać z ziemi, a nie zrywać je z gałęzi. Z kolei gdy kupujesz te owoce, lepiej wybierz te w łupinach - zachowują więcej wartości odżywczych, niż te fabrycznie pozbawiane skorupek. Jeśli chcesz kupić orzechy laskowe bez łupinek, wybierz te paczkowane, a nie sprzedawane luzem.
W naszej galerii znajdziecie kilka przepisów na dania i desery z orzechami. Każdy z nich jest ilustrowany zdjęciem - zobaczcie!
4 kawałki filetu rybnego, np. z dorsza lub mintaja (po 15 dag),
mąka do obtoczenia,
2 jajka,
1,5 szklanki grubo zmielonych orzechów laskowych,
2-3 łyżki bułki tartej,
20 dag szpinaku,
6 pokrojonych suszonych pomidorów,
3 ząbki czosnku,
sok z cytryny,
masło i olej do smażenia,
sól,
pieprz,
inne przyprawy według uznania.
Rybę opłucz, polej sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw do lodówki na około 30 minut. Następnie delikatnie osusz, oprósz solą i pieprzem. Orzechy laskowe wymieszaj z bułką tartą. Rybę panieruj najpierw w mące, potem w jajkach i na samym końcu w posiekanych orzechach.
Szpinak podduś z czosnkiem na maśle. Do szpinaku dodaj suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem. Rybę usmaż na oleju na bardzo niewielkim ogniu. Podawaj ze szpinakiem i ziemniakami albo ryżem.
Na kolejnych podstronach galerii znajdziesz więcej przepisów!
Składniki na tartę z orzechami laskowymi, włoskimi i pistacjami:
Na ciasto:
25 dag mąki,
12,5 dag masła,
5 dag cukru,
łyżka śmietany 18%
Na masę orzechową:
5 dag masła,
300 ml śmietanki 30%,
15 dag cukru,
6 dag mąki,
35 dag różnych orzechów (włoskich, laskowych, pistacji - proporcje według upodobania),
2 jajka.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, a następnie szybko zagnieć, aż powstanie elastyczna masa. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra i wylep nim formę do tarty (najlepiej taką o średnicy 23-26 cm). Ciasto w różnych miejscach ponakłuwaj widelcem. Formę odstaw na 20 minut do lodówki.
Przygotuj masę orzechową. 2/3 orzechów posiekaj w malakserze, resztę zostaw w całości. Włóż do rondla cukier, śmietankę i margarynę. Gdy margaryna się rozpuści, wsyp mąkę i mieszaj, by masa nie miała grudek. Zdejmij rondel z ognia i mieszając masę mikserem, dodawaj najpierw po jednym jajku, a następnie wsyp wszystkie posiekane orzechy.
Masę orzechową przełóż do foremki z ciastem. Posyp pozostałymi orzechami. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Wstaw formę z tartą orzechową i piecz około 40 minut.
Składniki na blok z orzechami laskowymi i włoskimi:
2 paczki herbatników,
15 dag masła,
20 dag cukru,
4 łyżki kakao,
120 ml wody,
25 dag mleka w proszku,
25 dag orzechów (np. włoskich, laskowych).
Herbatniki pokrusz - możesz to zrobić za pomocą wałka lub malaksera. W rondelku umieść pokrojone na kawałki masło, cukier, kakao i wodę. Powoli mieszając, podgrzewaj, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i dokładnie połączą. Orzechy posiekaj.
Do ciepłej masy wsyp pokruszone herbatniki i mleko w proszku, wymieszaj. Połącz z orzechami. Masę przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, schłodź. Wstaw do lodówki, by blok orzechowy zastygł - najlepiej przez całą noc.
Masło rozpuść. Jajko ubij z cukrem na puch. Mąkę przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj jajko z cukrem, letnie mleko i rozpuszczone masło. Wszystko razem wymieszaj, a następnie przełóż na stół i zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw przykryte ściereczką na 45 minut, aby podrosło.
Orzechy posiekaj, przełóż do miski i wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, cukrem pudrem i miodem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe, jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj. Ciasto posmaruj masą orzechową i zroluj.
Włóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 30-45 minut. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sałatka z orzechami laskowymi
Składniki na sałatkę z orzechami laskowymi:
2 garści rukoli,
2 garści innej sałaty,
gruszka,
łyżeczka cukru,
łyżeczka masła,
łyżka orzechów laskowych,
10 dag sera camembert,
łyżeczka octu balsamicznego,
2 łyżeczki miodu,
3 łyżki oliwy z oliwek,
pieprz.
Sałatę opłucz, włóż osuszoną do miski. Gruszkę obierz, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, pokrój w cząstki. Na patelni rozpuść cukier, dodaj masło, chwilę przesmaż gruszki. Zdejmij je z patelni.
Orzechy laskowe możesz teraz podprażyć na suchej patelni. Na sałatę wyłóż kawałki gruszki i sera camembert, posyp orzechami. Polej sosem sałatkowym przygotowanym z octu, miodu i oliwy z oliwek. Oprósz sałatkę pieprzem.