co zrobić z orzechów laskowych, desery z orzechów laskowych, ciasta z orzechami laskowymi fot. Fotolia/kolaż Polki.pl

Co zrobić z orzechów laskowych - 35 przepisów

Korzystajmy ze skarbów jesieni!
Weronika Kwaśniak / 25.09.2014 07:00
co zrobić z orzechów laskowych, desery z orzechów laskowych, ciasta z orzechami laskowymi fot. Fotolia/kolaż Polki.pl

Chociaż sezon na orzechy laskowe pozornie zaczyna się dopiero na przełomie lata i jesieni, tak naprawdę można stwierdzić, że trwa cały rok. Odpowiednio przechowywane orzeszki przydają się przecież nie tylko jesienią, ale są niezbędne także do wypieków bożonarodzeniowych, wielkanocnych i na wiele innych okazji.

Co zrobić z orzechów laskowych?

Orzechy laskowe są lubiane za swój pyszny smak i za walory zdrowotne. Substancje w nich zawarte zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Te bakalie są naprawdę bogate w magnez, a ich spożywanie sprzyja poprawie kondycji włosów, skóry i paznokci. Wspierają prawidłową pracę mózgu!
Z orzechów laskowych możesz przygotować wiele pysznych deserów, są również doskonałym składnikiem dań głównych - polecamy zwłaszcza używanie ich jako panierki do kotletów!

Zobacz inne zbiory naszych przepisów:

Zobacz 35 pomysłów na to, co zrobić z orzechów laskowych!

Banany z grilla z lodami
Banany z grilla z lodami
Deser, jakich mało!
Tarta orzechowa - przepis składniki i przygotowanie
Tarta orzechowa - przepis składniki i przygotowanie
Wymieszaj różne rodzaje orzechów - laskowe i włoskie, a nawet pistacje!
Placek orzechowy - przepis składniki i przygotowanie
Placek orzechowy - przepis składniki i przygotowanie
Najlepszy będzie z dodatkiem orzechów laskowych.
Babeczki z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Babeczki z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Użyj orzechów laskowych, włoskich i migdałów!
Ciasto filo z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto filo z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Do wykonania tego deseru na pewno przydadzą się też orzechy i cynamon.
Rogaliki z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Rogaliki z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Zamiast rogalików ciasto możesz uformować w ślimaczki.
Tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Świetnie smakuje również z dodatkiem orzechów laskowych.
Blok czekoladowy - przepis, składniki, przygotowanie
Blok czekoladowy - przepis, składniki, przygotowanie
Pyszny deser kuszący obfitością bakalii!
Tort z kremem czekoladowym
Tort z kremem czekoladowym
Z subtelnym, orzechowym posmakiem!
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy
Do ciasta możesz dodać również inne bakalie!
Jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami
Jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami
Kolejna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki - kuszący bakaliami i aromatem cynamonu jabłecznik!
Tarta  z orzechami i śliwkami
Tarta z orzechami i śliwkami
Z aromatem pomarańczy...
Sernik z pomarańczami i brzoskwiniami
Sernik z pomarańczami i brzoskwiniami
Zyskasz nowy smak, zastępując galaretki pomarańczowe brzoskwiniowymi
Tarta z orzechami, jeżynami i borówkami
Tarta z orzechami, jeżynami i borówkami
Tarta z orzechami na cieście filo z jeżynami i borówkami amerykańskimi... Pycha!
Przepis na drożdżowe ciastka - róże z orzechami
Przepis na drożdżowe ciastka - róże z orzechami
Spraw przyjemność swoim bliskim i upiecz pyszne drożdżowe róże z orzechami!
Ciasto czekoladowe z gruszkami - przepis
Ciasto czekoladowe z gruszkami - przepis
Ciasto czekoladowe z gruszkami można udekorować polewami z białej i ciemnej czekolady.
Schab w orzechowej posypce - przepis
Schab w orzechowej posypce - przepis
Do obsmażenia mięsa najlepiej nadaje się olej rzepakowy.
Ciasto orzechowo-ptysiowe - przepis
Ciasto orzechowo-ptysiowe - przepis
Ciasto orzechowo-ptysiowe zaskoczy cię swoim delikatnym smakiem.
Polędwiczki w orzechowej panierce - przepis
Polędwiczki w orzechowej panierce - przepis
Polędwiczki w orzechowej panierce to ciekawy pomysł na świąteczny obiad.
Pierogi kurpiowskie z grzybami - przepis
Pierogi kurpiowskie z grzybami - przepis
Pierogi po kurpiowsku z grzybami możesz podać do wigilijnego barszczu czerwonego. Sprawdź nasz przepis.
Drożdżowy placek ślimakowy - przepis
Drożdżowy placek ślimakowy - przepis
Ciasta drożdżowe można podawać o każdej porze roku. Sprawdź przepis na drożdżowe ciasto ślimakowe.
Camembert w karmelu - przepis
Camembert w karmelu - przepis
Camembert to delikatny ser pleśniowy, który można jeść na zimno lub na ciepło. Sprawdź przepis na camembert w karmelu.
Ciasteczka gryczane z bakaliami - przepis
Ciasteczka gryczane z bakaliami - przepis
Ciasteczka gryczane z bakaliami osłodzą ci wiosenne popołudnie. Wypróbuj nasz przepis!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)