Chociaż sezon na orzechy laskowe pozornie zaczyna się dopiero na przełomie lata i jesieni, tak naprawdę można stwierdzić, że trwa cały rok. Odpowiednio przechowywane orzeszki przydają się przecież nie tylko jesienią, ale są niezbędne także do wypieków bożonarodzeniowych, wielkanocnych i na wiele innych okazji.
Co zrobić z orzechów laskowych?
Orzechy laskowe są lubiane za swój pyszny smak i za walory zdrowotne. Substancje w nich zawarte zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Te bakalie są naprawdę bogate w magnez, a ich spożywanie sprzyja poprawie kondycji włosów, skóry i paznokci. Wspierają prawidłową pracę mózgu!Z orzechów laskowych możesz przygotować wiele pysznych deserów, są również doskonałym składnikiem dań głównych - polecamy zwłaszcza używanie ich jako panierki do kotletów!
Zobacz inne zbiory naszych przepisów:
Ciasto ze śliwkami - najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka ze śliwkami
Co zrobić z jabłek - 50 przepisów na desery i ciasta z jabłkami
Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami
Co zrobić z jabłek - 50 przepisów na desery i ciasta z jabłkami
Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami
Zobacz 35 pomysłów na to, co zrobić z orzechów laskowych!

Banany z grilla z lodami
Deser, jakich mało!

Tarta orzechowa - przepis składniki i przygotowanie
Wymieszaj różne rodzaje orzechów - laskowe i włoskie, a nawet pistacje!

Placek orzechowy - przepis składniki i przygotowanie
Najlepszy będzie z dodatkiem orzechów laskowych.

Babeczki z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Użyj orzechów laskowych, włoskich i migdałów!

Ciasto filo z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Do wykonania tego deseru na pewno przydadzą się też orzechy i cynamon.

Rogaliki z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Zamiast rogalików ciasto możesz uformować w ślimaczki.

Pieczone jabłka - przepis składniki i przygotowanie
Pachnące cynamonem!

Tarta z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Świetnie smakuje również z dodatkiem orzechów laskowych.

Tarta na słodko z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Nie tylko dla wielbicieli orzechów!

Blok czekoladowy - przepis, składniki, przygotowanie
Pyszny deser kuszący obfitością bakalii!

Tort z kremem czekoladowym
Z subtelnym, orzechowym posmakiem!

Blok czekoladowy
Do ciasta możesz dodać również inne bakalie!

Jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami
Kolejna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki - kuszący bakaliami i aromatem cynamonu jabłecznik!

Pierogi z podgrzybkami
Pyszne!

Tarta z orzechami i śliwkami
Z aromatem pomarańczy...

Kapusta w cieście z orzechami
Oryginalnie!

Sernik z pomarańczami i brzoskwiniami
Zyskasz nowy smak, zastępując galaretki pomarańczowe brzoskwiniowymi

Tarta z orzechami, jeżynami i borówkami
Tarta z orzechami na cieście filo z jeżynami i borówkami amerykańskimi... Pycha!

Przepis na drożdżowe ciastka - róże z orzechami
Spraw przyjemność swoim bliskim i upiecz pyszne drożdżowe róże z orzechami!

Ciasto czekoladowe z gruszkami - przepis
Ciasto czekoladowe z gruszkami można udekorować polewami z białej i ciemnej czekolady.

Schab w orzechowej posypce - przepis
Do obsmażenia mięsa najlepiej nadaje się olej rzepakowy.

Ciasto orzechowo-ptysiowe - przepis
Ciasto orzechowo-ptysiowe zaskoczy cię swoim delikatnym smakiem.

Polędwiczki w orzechowej panierce - przepis
Polędwiczki w orzechowej panierce to ciekawy pomysł na świąteczny obiad.

Pierogi kurpiowskie z grzybami - przepis
Pierogi po kurpiowsku z grzybami możesz podać do wigilijnego barszczu czerwonego. Sprawdź nasz przepis.

Drożdżowy placek ślimakowy - przepis
Ciasta drożdżowe można podawać o każdej porze roku. Sprawdź przepis na drożdżowe ciasto ślimakowe.

Camembert w karmelu - przepis
Camembert to delikatny ser pleśniowy, który można jeść na zimno lub na ciepło. Sprawdź przepis na camembert w karmelu.

Ciasteczka gryczane z bakaliami - przepis
Ciasteczka gryczane z bakaliami osłodzą ci wiosenne popołudnie. Wypróbuj nasz przepis!
WYPOWIEDZ SIĘ!