Reklama

Z orzechów laskowych możesz przygotować wiele pysznych deserów - ogromną popularnością cieszą się rozmaite ciasta i tarty z dodatkiem tych pysznych bakalii. Orzechy laskowe są również doskonałym składnikiem dań głównych - polecamy zwłaszcza używanie ich jako panierki do kotletów.

Reklama

Chociaż sezon na orzechy laskowe pozornie zaczyna się dopiero na przełomie lata i jesieni, tak naprawdę można stwierdzić, że trwa cały rok. Odpowiednio przechowywane orzeszki przydają się przecież nie tylko jesienią, ale są niezbędne także do wypieków bożonarodzeniowych, wielkanocnych i na wiele innych okazji.

Orzechy laskowe są lubiane za swój pyszny smak i za walory zdrowotne. Substancje w nich zawarte zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszcz​owej. Te bakalie są bogate w magnez, a ich spożywanie sprzyja poprawie kondycji włosów, skóry i paznokci. Wspierają także prawidłową pracę mózgu.

Spis treści:

  1. Przepis na krem z orzechów laskowych
  2. Przepis na ciasto z orzechami laskowymi
  3. Przepis na tartę z orzechami laskowymi
  4. Przepis na ciasteczka z orzechami laskowymi
  5. Przepis na sałatkę z orzechami laskowymi

Przepis na krem z orzechów laskowych

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych,
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy laskowe przełóż na rozgrzaną patelnię i zrumień przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
  2. Obierz je z brązowych skórek i wystudź.
  3. Orzechy przełóż do malaksera i miksuj przez około 10 minut, aż powstanie płynna masa.
  4. Do rondelka dodaj mleko skondensowane, czekoladę i miód. Podgrzej na małym ogniu, aż całość się rozpuści.
  5. Masę przelej do malaksera (w którym jest masa orzechowa) i miksuj przez 2-3 minuty, aż składniki się połączą.
  6. Krem z orzechów laskowych przełóż do słoiczka i odstaw do stężenia. Będzie doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa.
fot. Adobe Stock

Przepis na ciasto z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych,
  • 50 g masła orzechowego,
  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki miodu,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 200 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Orzechy wysyp na patelnię i praż przez chwilę.
  3. Gdy przestygną, zawiń je w ściereczkę, potrząśnij i pozbaw spalonych łupinek. Zmiksuj na proszek.
  4. Do garnka przełóż czekoladę, masło orzechowe i połowę mleka i podgrzej całość, aż uzyskasz gładką masę. Garnek zestaw z ognia, dodaj olej, miód i wymieszaj.
  5. Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i orzechowy proszek. Dodaj masę czekoladową. Do suchych składników dodaj masę czekoladową, wodę i wymieszaj.
  6. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
  7. Piecz przez 40 minut do suchego patyczka.
  8. Ciasto z orzechami laskowymi podawaj z gałką lodów waniliowych.
fot. Adobe Stock

Przepis na tartę z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 200 g mleka w proszku,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 50 g migdałów,
  • 50 g orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj połowę cukru, pół kostki masła i 1 żółtko.
  3. Zagnieć masę na gładkie ciasto, zwiń w kulkę i schowaj na 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie rozwałkuj i wylep ciastem formę do tarty.
  5. Piecz przez 25 minut.
  6. W tym czasie w rondelku rozpuść pozostałą część masła, dodaj resztę cukru i kakao. Mieszaj, aż masa będzie jednolita.
  7. Zdejmij garnek z ognia i gdy masa przestygnie, powoli dodawaj mleko w proszku. Zmiksuj całość na gładki krem.
  8. Masę wyłóż na ciasto, na wierzchu ułóż orzechy i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje.
  9. Tarta z orzechami laskowymi będzie doskonałym zwieńczeniem niedzielnego obiadu.
przepis na tartę z orzechami laskowymi

fot. Adobe Stock

Przepis na ciasteczka z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 120 g masła,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 100 g ciemnej czekolady,
  • 70 g orzechów laskowych,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  2. Ciepłe masło i cukier utrzyj na gładką, puszystą masę.
  3. Dodaj jajko, mąkę, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia i zmiksuj.
  4. Dodaj posiekaną na małe kawałki czekoladę i orzechy. Wymieszaj całość.
  5. Z masy uformuj niewielkie ciasteczka i wykładaj je na blachę (obowiązkowo wyłożoną papierem do pieczenia).
  6. Ciasteczka z orzechami laskowymi piecz przez około 10 minut.
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 50 g orzechów laskowych,
  • 1 duży batat,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 100 g sera feta,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryczki chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsujsza.
  2. Batata obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i przełóż na blachę do pieczenia.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  4. W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i dwoma rodzajami mielonej papryki.
  5. Na talerz wyłóż umyte liście szpinaku, upieczonego batata i kawałki sera feta.
  6. Dodaj przekrojone na pół orzechy laskowe.
  7. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.
  8. Sałatkę z orzechami laskowymi podawaj w towarzystwie pieczonej ryby lub kurczaka.
przepis na sałatkę z orzechami laskowymi

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na to, co zrobić z orzechów laskowych:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...