Z orzechów laskowych możesz przygotować wiele pysznych deserów - ogromną popularnością cieszą się rozmaite ciasta i tarty z dodatkiem tych pysznych bakalii. Orzechy laskowe są również doskonałym składnikiem dań głównych - polecamy zwłaszcza używanie ich jako panierki do kotletów.
Chociaż sezon na orzechy laskowe pozornie zaczyna się dopiero na przełomie lata i jesieni, tak naprawdę można stwierdzić, że trwa cały rok. Odpowiednio przechowywane orzeszki przydają się przecież nie tylko jesienią, ale są niezbędne także do wypieków bożonarodzeniowych, wielkanocnych i na wiele innych okazji.
Orzechy laskowe są lubiane za swój pyszny smak i za walory zdrowotne. Substancje w nich zawarte zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Te bakalie są bogate w magnez, a ich spożywanie sprzyja poprawie kondycji włosów, skóry i paznokci. Wspierają także prawidłową pracę mózgu.
Spis treści:
- Przepis na krem z orzechów laskowych
- Przepis na ciasto z orzechami laskowymi
- Przepis na tartę z orzechami laskowymi
- Przepis na ciasteczka z orzechami laskowymi
- Przepis na sałatkę z orzechami laskowymi
Przepis na krem z orzechów laskowych
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych,
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Orzechy laskowe przełóż na rozgrzaną patelnię i zrumień przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
- Obierz je z brązowych skórek i wystudź.
- Orzechy przełóż do malaksera i miksuj przez około 10 minut, aż powstanie płynna masa.
- Do rondelka dodaj mleko skondensowane, czekoladę i miód. Podgrzej na małym ogniu, aż całość się rozpuści.
- Masę przelej do malaksera (w którym jest masa orzechowa) i miksuj przez 2-3 minuty, aż składniki się połączą.
- Krem z orzechów laskowych przełóż do słoiczka i odstaw do stężenia. Będzie doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa.
fot. Adobe Stock
Przepis na ciasto z orzechami laskowymi
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych,
- 50 g masła orzechowego,
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki miodu,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 200 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 ml wody gazowanej,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Orzechy wysyp na patelnię i praż przez chwilę.
- Gdy przestygną, zawiń je w ściereczkę, potrząśnij i pozbaw spalonych łupinek. Zmiksuj na proszek.
- Do garnka przełóż czekoladę, masło orzechowe i połowę mleka i podgrzej całość, aż uzyskasz gładką masę. Garnek zestaw z ognia, dodaj olej, miód i wymieszaj.
- Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i orzechowy proszek. Dodaj masę czekoladową. Do suchych składników dodaj masę czekoladową, wodę i wymieszaj.
- Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
- Piecz przez 40 minut do suchego patyczka.
- Ciasto z orzechami laskowymi podawaj z gałką lodów waniliowych.
fot. Adobe Stock
Przepis na tartę z orzechami laskowymi
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 200 g masła,
- 50 g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 200 g mleka w proszku,
- 100 g orzechów laskowych,
- 50 g migdałów,
- 50 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj połowę cukru, pół kostki masła i 1 żółtko.
- Zagnieć masę na gładkie ciasto, zwiń w kulkę i schowaj na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkuj i wylep ciastem formę do tarty.
- Piecz przez 25 minut.
- W tym czasie w rondelku rozpuść pozostałą część masła, dodaj resztę cukru i kakao. Mieszaj, aż masa będzie jednolita.
- Zdejmij garnek z ognia i gdy masa przestygnie, powoli dodawaj mleko w proszku. Zmiksuj całość na gładki krem.
- Masę wyłóż na ciasto, na wierzchu ułóż orzechy i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje.
- Tarta z orzechami laskowymi będzie doskonałym zwieńczeniem niedzielnego obiadu.
fot. Adobe Stock
Przepis na ciasteczka z orzechami laskowymi
Składniki:
- 120 g masła,
- 50 g brązowego cukru,
- 1 jajko,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 100 g ciemnej czekolady,
- 70 g orzechów laskowych,
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Ciepłe masło i cukier utrzyj na gładką, puszystą masę.
- Dodaj jajko, mąkę, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia i zmiksuj.
- Dodaj posiekaną na małe kawałki czekoladę i orzechy. Wymieszaj całość.
- Z masy uformuj niewielkie ciasteczka i wykładaj je na blachę (obowiązkowo wyłożoną papierem do pieczenia).
- Ciasteczka z orzechami laskowymi piecz przez około 10 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na sałatkę z orzechami laskowymi
Składniki:
- 50 g orzechów laskowych,
- 1 duży batat,
- garść świeżego szpinaku,
- 100 g sera feta,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryczki chili,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsujsza.
- Batata obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i przełóż na blachę do pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i dwoma rodzajami mielonej papryki.
- Na talerz wyłóż umyte liście szpinaku, upieczonego batata i kawałki sera feta.
- Dodaj przekrojone na pół orzechy laskowe.
- Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.
- Sałatkę z orzechami laskowymi podawaj w towarzystwie pieczonej ryby lub kurczaka.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na to, co zrobić z orzechów laskowych: