Kuchnia ukraińska to w największym skrócie pożywne zupy, tłusty nabiał, kiszonki i kasza gryczana. Tradycyjne przepisy ukraińskie zakładają też użycie dużej ilości czosnku, cebuli i koperku.
Spis treści:
Zupa ukraińska solanka
Solanka jest przyrządzana na tłustym wywarze - np. rybnym, mięsnym albo grzybowym. Trudno opisać jej smak. Jest lekko słodkawy, ale jednocześnie kwaśny i pikantny. Ukraińską solankę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby osiągnęła pełnię swojego aromatu.
Składniki:
- 1 kg kości wieprzowych lub wołowych wraz z mięsem,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 1/2 pora,
- 1/4 bulwy selera,
- 3 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 2 cebule,
- 400 g mielonej wieprzowiny,
- 200 g wędzonego boczku,
- olej,
- 5 ogórków kiszonych (jeśli są małe, to więcej),
- 90 g koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki kaparów,
- puszka pomidorów krojonych,
- sok z cytryny,
- pieprz,
- sól,
- opcjonalnie: oliwki czarne lub zielone.
Sposób przygotowania:
- Kości obgotuj. Potem odcedź i przepłucz.
- Przygotuj włoszczyznę - marchewki, pietruszkę i selera umyj, obierz, drobno pokrój. Pora umyj i posiekaj. Cebule obierz i posiekaj.
- Kości zalej czystą wodą (ok. 3-3,5 litra), dodaj wszystkie włoszczyznę i przyprawy. Nie używaj za dużo soli - lepiej solankę doprawić pod koniec gotowania w razie potrzeby.
- Gotuj wywar do solanki przez 1,5 godziny. Mięso powinno stać się miękkie - oddziel je wtedy od kości. Wywar przecedź przez sitko.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć na niego posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę boczek wędzony, a także mięso mielone. Przesmaż.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż jeszcze 5-7 minut.
- Zalej wywarem, dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotuj przez około 45 minut.
- Na koniec gotowania, dodaj do solianki pomidory z puszki, kapary, a także mięso z kości. Możesz opcjonalnie dodać także oliwki oraz sok z kiszonych ogórków (kilka łyżek).
- Dodaj łyżkę soku z cytryny, a także pieprz. Jeśli smak solanki ukraińskiej wydaje ci się mało słony, dodatkowo dodaj więcej soli.
fot. Ukraińska solanka/Adobe Stock, Ilya Postnikov
Ukraińskie deruny
Placki ziemniaczane są popularne chyba w każdym zakątku świata. Wystarczy wspomnieć choćby placki Rosti, czyli popisowe danie kuchni szwajcarskiej. Nie inaczej jest w Ukrainie - jednym z podstawowych dań kuchni ukraińskiej są placki deruny.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- jajko,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- kwaśna śmietana do serwowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj.
- Odsącz wodę z ziemniaków. Do cebuli i ziemniaków dodaj jajko, pieprz, sól oraz mąkę.
- Z masy formuj placki. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki na złoty kolor z obu stron.
- Ukraińskie placki podawaj z kwaśną śmietaną.
fot. Ukraińskie deruny/Adobe Stock, Сергей Байбак
Ukraińskie syrnyky
Kolejna wersja placków popularnych w kuchni ukraińskiej - tym razem na słodko. Serowe placuszki są serwowane z rodzynkami, cukrem pudrem i owocami.
Składniki:
- 100 g cukru,
- 500 g sera twarogowego,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej + do obtoczenia,
- małe opakowanie cukru wanilinowego lub ewentualnie łyżeczka aromatu waniliowego,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj twaróg, cukier, cukier wanilinowy (lub aromat) i jajka.
- Na sam koniec dodaj mąkę i znowu wymieszaj.
- Z gotowej masy formuj placuszki - lep kulki, które następnie musisz lekko rozpłaszczyć.
- Placki obtaczaj w mące, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
- Ukraińskie syrnyky serwuj np. ze słodką śmietanką i owocami, możesz je też posypać cukrem pudrem.
fot. Ukraińskie syrnyky/Adobe Stock, andriikomashko
Zobacz więcej przepisów na dania kuchni ukraińskiej: