Kuchnia ukraińska. Znane przepisy na najpopularniejsze dania zza wschodniej granicy

kuchnia ukraińska fot. Adobe Stock, Анна Журавлева
Kuchnia ukraińska to nie tylko słynny barszcz ukraiński. Inne popularne dania to ukraińska solanka, czyli zupa przyrządzana np. na wodzie z kiszonych ogórków lub kwasie chlebowym. Popularne są również placki - serowe syrnyky w wersji na słodko, a także ziemniaczane deruny w wersji na słono.
Weronika Kwaśniak / 10.03.2022 12:21
kuchnia ukraińska fot. Adobe Stock, Анна Журавлева

Kuchnia ukraińska to w największym skrócie pożywne zupy, tłusty nabiał, kiszonki i kasza gryczana. Tradycyjne przepisy ukraińskie zakładają też użycie dużej ilości czosnku, cebuli i koperku. 

Spis treści:

  1. Solanka
  2. Deruny
  3. Syrnyky

Zupa ukraińska solanka

Solanka jest przyrządzana na tłustym wywarze - np. rybnym, mięsnym albo grzybowym. Trudno opisać jej smak. Jest lekko słodkawy, ale jednocześnie kwaśny i pikantny. Ukraińską solankę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby osiągnęła pełnię swojego aromatu.

Składniki:

  • 1 kg kości wieprzowych lub wołowych wraz z mięsem,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 pora,
  • 1/4 bulwy selera,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 cebule,
  • 400 g mielonej wieprzowiny,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • olej,
  • 5 ogórków kiszonych (jeśli są małe, to więcej),
  • 90 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki kaparów,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • sól,
  • opcjonalnie: oliwki czarne lub zielone.

Sposób przygotowania:

  1. Kości obgotuj. Potem odcedź i przepłucz. 
  2. Przygotuj włoszczyznę - marchewki, pietruszkę i selera umyj, obierz, drobno pokrój. Pora umyj i posiekaj. Cebule obierz i posiekaj. 
  3. Kości zalej czystą wodą (ok. 3-3,5 litra), dodaj wszystkie włoszczyznę i przyprawy. Nie używaj za dużo soli - lepiej solankę doprawić pod koniec gotowania w razie potrzeby. 
  4. Gotuj wywar do solanki przez 1,5 godziny. Mięso powinno stać się miękkie - oddziel je wtedy od kości. Wywar przecedź przez sitko. 
  5. W garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć na niego posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę boczek wędzony, a także mięso mielone. Przesmaż.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż jeszcze 5-7 minut.
  7. Zalej wywarem, dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotuj przez około 45 minut.
  8. Na koniec gotowania, dodaj do solianki pomidory z puszki, kapary, a także mięso z kości. Możesz opcjonalnie dodać także oliwki oraz sok z kiszonych ogórków (kilka łyżek).
  9. Dodaj łyżkę soku z cytryny, a także pieprz. Jeśli smak solanki ukraińskiej wydaje ci się mało słony, dodatkowo dodaj więcej soli.

kuchnia ukraińska - solanka
fot. Ukraińska solanka/Adobe Stock, Ilya Postnikov

Ukraińskie deruny

Placki ziemniaczane są popularne chyba w każdym zakątku świata. Wystarczy wspomnieć choćby placki Rosti, czyli popisowe danie kuchni szwajcarskiej. Nie inaczej jest w Ukrainie - jednym z podstawowych dań kuchni ukraińskiej są placki deruny.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • kwaśna śmietana do serwowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj.
  2. Odsącz wodę z ziemniaków. Do cebuli i ziemniaków dodaj jajko, pieprz, sól oraz mąkę.
  3. Z masy formuj placki. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki na złoty kolor z obu stron.
  4. Ukraińskie placki podawaj z kwaśną śmietaną.

kuchnia ukraińska - deruny
fot. Ukraińskie deruny/Adobe Stock, Сергей Байбак 

Ukraińskie syrnyky

Kolejna wersja placków popularnych w kuchni ukraińskiej - tym razem na słodko. Serowe placuszki są serwowane z rodzynkami, cukrem pudrem i owocami.

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 500 g sera twarogowego,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej + do obtoczenia,
  • małe opakowanie cukru wanilinowego lub ewentualnie łyżeczka aromatu waniliowego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj twaróg, cukier, cukier wanilinowy (lub aromat) i jajka.
  2. Na sam koniec dodaj mąkę i znowu wymieszaj.
  3. Z gotowej masy formuj placuszki - lep kulki, które następnie musisz lekko rozpłaszczyć.
  4. Placki obtaczaj w mące, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  5. Ukraińskie syrnyky serwuj np. ze słodką śmietanką i owocami, możesz je też posypać cukrem pudrem.

lkuchnia ukraińska - syrnyky
fot. Ukraińskie syrnyky/Adobe Stock, andriikomashko

Zobacz więcej przepisów na dania kuchni ukraińskiej:

Bliny gryczane z łososiem - przepis składniki i przygotowanie
Bliny gryczane z łososiem - przepis składniki i przygotowanie
Na święta, na Sylwestra, na karnawał, na komunię czy rodzinne spotkanie: pyszne bliny gryczane z łososiem!
Pascha na Wielkanoc - przepis składniki i przygotowanie
Pascha na Wielkanoc - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsza będzie z dodatkiem bakalii!
Pielmienie - przepis składniki i przygotowanie
Pielmienie - przepis składniki i przygotowanie
Tradycyjne danie rosyjskiej kuchni - kuzyn naszych pierogów.
Barszcz ukraiński - przepis składniki i przygotowanie
Barszcz ukraiński - przepis składniki i przygotowanie
Nie tylko dla wielbicieli tradycyjnej kuchni.

Redakcja poleca

REKLAMA