Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- jajko
- 1/2 szklanki wody
- sól
Na farsz:
- 30 dag wołowiny bez kości
- cebula
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pielmienie!
- Mięso i cebulę dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
- Dodaj przyprawy, dokładnie wyrób masę.
- Na blacie usyp stożek z mąki, wykonaj w nim wgłębienie do którego wbij jajko, dodaj wodę i sól.
- Z tak przygotowanych składników wyrób jednorodne, sprężyste ciasto.
- Odłóż przykryte ściereczką na 20 minut, a następnie podziel je na dwie porcje i wałkuj na grubość 2 mm.
- Z ciasta wykrawaj małe okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz, przykrywaj drugim, dokładnie zlep brzegi (po zlepieniu wykrawaj ponownie okrągłą dekoracyjną foremką).
- Pierożki wrzucaj do gotującej się, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj jeszcze 8 minut.
- Podawaj z rosołem lub z roztopionym masłem.