Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 150 ml mleka 3,2%
- 5 dag śmietany 18%
- 3 jajka
- 8 dag masła
- 8 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- 5 dag rodzynek
- 5 dag orzechów włoskich
- 2 dag migdałów w połówkach
Przygotowanie:
Zobacz przepis na paschę na Wielkanoc!
- Mleko zagotuj, do gorącego wlej śmietanę wymieszaną z jajkami.
- Gotuj, aż masa się zetnie.
- Studź 1-2 godziny.
- Sito o gęstych oczkach wyłóż gazą i ostrożnie wlej masę serową.
- Pozostaw do osączenia.
- Namocz rodzynki.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Porcjami dodawaj masę serową, za każdym razem dokładnie mieszając.
- Do paschy wmieszaj rodzynki i orzechy.
- Nałóż masę do miseczki wyłożonej gazą.
- Wstaw do zamrażarki na 30-50 minut.
- Wyjmij, udekoruj połówkami migdałów.