Rukola (inaczej nazywana rokiettą siewną) ma specyficzny smak, który zjednuje jej zarówno wielbicieli, jak i zagorzałych antyfanów. Wiele z nas nie wyobraża sobie jednak sałatki bez charakterystycznych, postrzępionych listków. Jakie są najpopularniejsze przepisy z rukolą?
Warto wiedzieć, że w niektórych zakątkach świata rukola jest używana jako zamiennik pieprzu. Bywa też wykorzystywana do produkcji musztardy.
W większości polskich domów rukola gości jako składnik typowego miksu sałat. Dorzucamy ją też do pizzy, zapiekanek lub zup. Do jakich innych przepisów z rukolą można wykorzystać to smaczne warzywo?
Popularnym pomysłem jest np. pesto z rukoli.
Pesto z rukoli
Poniższe proporcje dotyczą przygotowania pesto z rukoli, które wystarczy do zaserwowania mniej więcej 500 g makaronu.
Składniki:
- 10 dag rukoli,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki orzeszków pinii (lub np. makadamia),
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- pieprz,
- sól,
- opcjonalnie: inne przyprawy.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sposób przygotowania:
- Rukolę umyj i osusz.
- Czosnek obierz, posiekaj i podpraż na suchej patelni razem z orzeszkami.
- W misce umieść rukolę, czosnek, orzeszki, parmezan i oliwę. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Gotowe pesto z rukoli dopraw solą i pieprzem. Uważaj, aby nie przesadzić z ilością przypraw - smak i bez tego będzie dość intensywny ze względu na dodatek parmezanu i samej rukoli.
Zobacz 7 innych przepisów z rukolą: