Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 3,75 szklanki przesianej mąki
- 2,50 dag drożdży
- 0,50 do 0,75 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- jajko
- szczypta soli
- 8 dag masła
Na nadzienie:
- 18 dag orzechów laskowych
- 5 dag rodzynek
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- jajko
- łyżka marmolady morelowej
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki wlej drożdże rozmieszane z mlekiem i łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min, aby zaczyn zaczął pracować.
- Masło stop, przestudź. Dodaj do rozczynu razem z pozostałym cukrem, solą, jajkiem, wyrób ciasto. Jeżeli będzie kleiste, podsyp je jeszcze mąką. Uformuj kulę.
- Rodzynki mocz w wodzie 15 min. Osącz, wymieszaj z posiekanymi orzechami, cukrem i cukrem waniliowym oraz jajkiem.
- Ciasto rozwałkuj, pokrój w pasy szer. 4 cm. Każdy przez środek smaruj farszem. Zwijaj ślimaki. Układaj w formie, jeden obok drugiego. Na 30 min odstaw do wyrośnięcia. Piecz 35–40 min w temp. 180 st. Gorący placek drożdżowy posmaruj przetartą marmoladą.