Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 200 ml mleka
- 6 żółtek
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
Na masę:
- 30 dag białego sera
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 10 dag cukru
- 1 łyżka masła
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Z drożdży, letniego mleka, 2 łyżek cukru i 10 dag mąki przygotuj rozczyn, odstaw.
Do mąki dodaj 5 żółtek utartych z resztą cukru i rozczyn, wyrób. Połącz z roztopionym masłem, odstaw. Składniki na masę zmiksuj.
Ciasto podziel na 30 części. Każdą nadziej serem, uformuj kulę, ułóż na blasze. Posmaruj żółtkiem, posyp cukrem, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 25 min w temp. 190 st. C. Po upieczniu bułeczki drożdżowe powinny zostać ostudzone.