Jak mrozić bób i co z niego zrobić poza sezonem?

mrożenie bobu fot. Adobe Stock, Battista Asaro
Jak mrozić bób, aby zachować jego właściwości przez wiele miesięcy? Bób to warzywo sezonowe, które dość krótko może gościć na naszych stołach w wersji świeżej. Na szczęście można zachować jego właściwości i cieszyć się nim także zimą i jesienią. Zobacz, jak mrozić bób i o czym warto pamiętać.
/ 07.06.2022 10:45
mrożenie bobu fot. Adobe Stock, Battista Asaro

Jak mrozić bób i czy w ogóle można to robić? Bób to fantastyczne, wiosenno-letnie warzywo, które nie tylko ma ciekawy smak, ale także szereg prozdrowotnych właściwości. Zapewnia uczucie sytości na wiele godzin, poprawia pracę układu krążenia i zmniejsza poziom złego cholesterolu. Dodatkowo jest cennym źródłem błonnika, a także potasu, magnezu i wapnia. Warto więc sięgać po niego nie tylko w sezonie, ale także jesienią i zimą.

Spis treści:

  1. Czy można mrozić bób?
  2. Jak mrozić bób?
  3. Do czego wykorzystać mrożony bób?

Czy można mrozić bób?

Jak najbardziej! Bób, podobnie, jak inne warzywa sezonowe, nadaje się do mrożenia. Możesz go przechowywać w niskich temperaturach przez ok. 3-4 miesiące lub dłużej, jeśli masz odpowiednie warunki sprzętowe. Im niższa będzie temperatura w szufladach zamrażarki, tym dłużej bób może być w niej przechowywany.

Aby bób zachował wszystkie swoje cenne właściwości, warto zwrócić uwagę na jego wygląd już na etapie kupowania. Najlepszy do mrożenia będzie młody bób, który jest dość twardy, jędrny i intensywnie zielony. Szary lub żółty odcień wskazuje na to, że bób jest już przerośnięty lub przeleżały.

czy można mrozić bób
fot. Czy można mrozić bób/Adobe Stock, Baharlou

Jak mrozić bób?

Przed mrożeniem warto zblanszować bób. Można także mrozić go w wersji surowej, ale zblanszowany zachowa swój intensywny kolor i będzie łatwiejszy do obrania.

Jak mrozić bób:

  • Surowy bób umyj i wrzuć na gotującą się wodę na ok. 60 sekund, a następnie od razu przelej go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  • Przełóż na suchą i czystą ściereczkę, pozostaw do wyschnięcia i wystudzenia. Następnie podziel na partie (po ok. 150 g każda).
  • Porcje bobu przełóż do woreczków strunowych lub pojemników i włóż do zamrażarki.

jak mrozić bób
fot. Jak mrozić bób/Adobe Stock, BeSilvestre

Do czego wykorzystać mrożony bób?

Mrożony bób wystarczy wrzucić na kilka minut na wrzątek, odcedzić i użyć jako dodatek do sałatek, obiadów czy jako samodzielną przekąskę. Bób świetnie smakuje w towarzystwie odrobiny masła oraz soli. Mrożony bób możesz także wykorzystać do przygotowania sosów i past kanapkowych – wystarczy, że go podgotujesz, a następnie zblendujesz na gładką masę i doprawisz do smaku ulubionymi przyprawami.

Czytaj także:
Jak gotować bób
16 pomysłów na dania z bobu

Redakcja poleca

REKLAMA