Anchois to rodzaj przetworów z sardeli europejskiej, która jest maleńką, bardzo tłustą rybą o dość charakterystycznym zapachu. W Polsce najczęściej można ją kupić w małych słoiczkach, dla zakonserwowania rybki zanurzone są w specjalnej zalewie. A co zrobić z anchois? To popularny składnik sałatek, dodatek do pizzy, a także świetna baza past rybnych i mięsnych farszów. W krajach śródziemnomorskich anchois często są serwowane z oliwkami. Zobacz nasze pomysły na wykorzystanie tego smakołyku!
Przepis na sałatkę cezar z anchois
Oto składniki na sałatkę cezar z anchois:
- 5 kromek chleba tostowego,
- 1 sałata rzymska,
- 2 awokado,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 400 g piersi z kurczaka,
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka kaparów,
- 3 fileciki anchois,
- łyżka sosu worcester,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić sałatkę cezar z anchois? Sałatę porwij na kawałki. Mięso skrop olejem, przypraw i usmaż na patelni. Awokado obierz, pokrój, skrop połową soku z cytryny, aby nie ściemniało. Chleb tostowy pokrój w kostkę, rozłóż na blasze, upiecz na złoty kolor - możesz doprawić go dodatkowo ziołami prowansalskimi.
Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj posiekane kapary i anchois, sos worcester i resztę soku z cytryny, oprósz pieprzem. Na sałacie ułóż awokado, kawałki kurczaka, polej sosem, posyp grzankami.
Przepis na sałatkę z anchois, bobem i pomidorami suszonymi
Oto składniki na sałatkę z bobu, anchois i pomidorów suszonych:
- 50 dag ugotowanego bobu, pozbawionego skórki,
- 5 dag sałaty, najlepiej roszponki lub rukoli,
- mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie,
- kilka plasterków szynki, np. parmeńskiej,
- 5 dag czarnych oliwek,
- kilka filetów anchois,
- 3 dag parmezanu
Sos:
- oliwa z suszonych pomidorów,
- sok z 1 cytryny,
- łyżeczka kaparów,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić sałatkę z suszonymi pomidorami, bobem i anchois? Suszone pomidory osącz z oliwy (nie wylewaj jej, będzie potrzebna do zrobienia sosu do sałatki). Pokrój je w cienkie paski, podobnie jak anchois. Oliwki pokrój na połówki. Szynkę pokrój w kostkę lub paseczki.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kapary drobno posiekaj. Teraz oliwę z pomidorów wymieszaj z kaparami i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, polej sosem. Przed podaniem startym parmezanem.
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl