ANCHOIS: filety anchois, dania z anchois, co zrobić z anchois

sałatka z anchois fot. Adobe Stock
To składnik sałatek, dodatek do pizzy, a także świetna baza past rybnych i mięsnych farszów. Zobacz przepisy!
Weronika Kwaśniak / 08.06.2017 13:12
sałatka z anchois fot. Adobe Stock

Anchois to rodzaj przetworów z sardeli europejskiej, która jest maleńką, bardzo tłustą rybą o dość charakterystycznym zapachu. W Polsce najczęściej można ją kupić w małych słoiczkach, dla zakonserwowania rybki zanurzone są w specjalnej zalewie. A co zrobić z anchois? To popularny składnik sałatek, dodatek do pizzy, a także świetna baza past rybnych i mięsnych farszów. W krajach śródziemnomorskich anchois często są serwowane z oliwkami. Zobacz nasze pomysły na wykorzystanie tego smakołyku!

Przepis na sałatkę cezar z anchois

Oto składniki na sałatkę cezar z anchois:

  • 5 kromek chleba tostowego,
  • 1 sałata rzymska,
  • 2 awokado,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka kaparów,
  • 3 fileciki anchois,
  • łyżka sosu worcester,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić sałatkę cezar z anchois? Sałatę porwij na kawałki. Mięso skrop olejem, przypraw i usmaż na patelni. Awokado obierz, pokrój, skrop połową soku z cytryny, aby nie ściemniało. Chleb tostowy pokrój w kostkę, rozłóż na blasze, upiecz na złoty kolor - możesz doprawić go dodatkowo ziołami prowansalskimi.

Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj posiekane kapary i anchois, sos worcester i resztę soku z cytryny, oprósz pieprzem. Na sałacie ułóż awokado, kawałki kurczaka, polej sosem, posyp grzankami.

Przepis na sałatkę z anchois, bobem i pomidorami suszonymi

Oto składniki na sałatkę z bobu, anchois i pomidorów suszonych:

  • 50 dag ugotowanego bobu, pozbawionego skórki,
  • 5 dag sałaty, najlepiej roszponki lub rukoli,
  • mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie,
  • kilka plasterków szynki, np. parmeńskiej,
  • 5 dag czarnych oliwek,
  • kilka filetów anchois,
  • 3 dag parmezanu

Sos:

  • oliwa z suszonych pomidorów,
  • sok z 1 cytryny,
  • łyżeczka kaparów,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić sałatkę z suszonymi pomidorami, bobem i anchois? Suszone pomidory osącz z oliwy (nie wylewaj jej, będzie potrzebna do zrobienia sosu do sałatki). Pokrój je w cienkie paski, podobnie jak anchois. Oliwki pokrój na połówki. Szynkę pokrój w kostkę lub paseczki.

Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kapary drobno posiekaj. Teraz oliwę z pomidorów wymieszaj z kaparami i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, polej sosem. Przed podaniem startym parmezanem.

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Penne z anchois - przepis składniki i przygotowanie
Penne z anchois - przepis składniki i przygotowanie
Oprócz anchois dodaj też orzeszki pinii i bazylię!
Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca
Z anchois, oliwkami i chili
Sałatka z jajkiem i fasolką szparagową - przepis
Sałatka z jajkiem i fasolką szparagową - przepis
Sałatka z jajkiem, fasolką szparagową, pomidorami i oliwkami to ciekawy pomysł na szybką przekąskę! Zobacz przepis!
Kolorowa sałatka z makaronem fussilli i z łososiem - przepis
Kolorowa sałatka z makaronem fussilli i z łososiem - przepis
Makaron, łosoś i kolorowe warzywa... Czy jest coś lepszego na pyszną kolację?

Redakcja poleca

REKLAMA