Składniki:
- makaron penne
- 5 filecików anchois
- pęczek bazylii
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 25 g orzeszków pinii
- połowa pomarańczy
- 25 g rodzynek
- pół cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na penne z anchois!
- Makaron ugotuj według zaleceń producenta, czyli 8 minut.
- Na patelnię wlej oliwę uzyskaną z anchois i wrzuć fileciki.
- Przesmaż je, a następnie dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Potem dodaj orzeszki pinii, rodzynki i łącz wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem.
- Całość wymieszaj.
- Na koniec dorzuć skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.
- Całość przełóż na talerz i posyp listkami bazylii.
Materiały prasowe, Malma
Zobacz też kilka przepisów na wiosenne sałatki:
Sałatka z kurczakiem a la cezar - przepis Ani Starmach
Sałatka z rzodkiewką i ogórkiem - przepis
Sałatka z kapusty - przepis Ani Starmach
Sałatki wiosenne - 27 najlepszych przepisów
Wiosenna sałatka z ogórkiem - przepis