Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag kolorowych świderków (fussilli)
- 20 dag plasterków wędzonego łososia
- 2 pomidory
- pół marynowanej papryki
- 10 dag czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki posiekanej natki
Składniki na winegret z anchois:
- 60 ml oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 roztarty filecik anchois
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku, delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po odcedzeniu osącz na sitku.
- Plasterki łososia pokrój w paseczki. Pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki. Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Przyrządź sos winegret: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym oraz musztardą. Dodaj roztarty filecik anchois. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Składniki sałatki z makaronem wymieszaj z makaronem, polej sosem i posyp posiekaną natką.