Gotowanie to jej pasja.Specjalnie dla czytelników We-Dwoje.pl autorka bloga Dorota smakuje przedstawiam propozycje skomponowania letnich, pysznych obiadów, bardzo prostych w przygotowaniu.
Oto trzy propozycje letnich zestawów obiadowych autorki bloga Dorota smakuje:
Chłodnik z buraków + tortilla z łososiem
Chłodnik z młodych buraków
Składniki:
pęczek botwiny lub pół kg młodych buraczków
2-3 cebule dymki
liść laurowy
3 ziela angielskie
300-400 ml jogurtu naturalnego
pieprz
sól
opcjonalnie łyżka octu winnego
listki świeżego majeranku do dekoracji
Wykonanie:
Botwinkę myjemy. Liście siekamy dość grubo, buraki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dymkę siekamy.
Do wrzątku dodajemy przyprawy. Wrzucamy najpierw buraki pokrojone w kostkę oraz cebulę. Gotujemy 5 min pod przykryciem. Wrzucamy liście, wyłączmy ogień i przykrywamy przykrywką.
Po 2 minutach buraki z barszczem przelewamy do wysokiego dzbanka, dodajemy jogurt i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie octem winnym jeśli ktoś lubi kwaśniejsze. Dekorujemy listkami majeranku. Schładzamy.
Chłodnik z młodych buraków i kompozycja na letni, szybki obiad
Tortilla z łososiem, cukinią i pieczonymi ziemniakami
Składniki:
6 jaj
cukinia
50-100g wędzonego łososia
6 małych pieczonych ziemniaków
pół łyżeczki suszonego tymianku
łyżeczka świeżych listków tymianku
sól
pieprz świeżo mielony
oliwa
Wykonanie:
Ziemniaki i cukinie pokroić w kostkę. Łososia w nieduże kawałki.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać ziemniaki, cukinie i łososia a także oprószyć suszonym tymiankiem, sola i pieprzem i podsmażyć ok 5 minut.
W miseczce roztrzepać jajka ze świeżym tymiankiem, wylać na patelnię, wymieszać wszystko kilkoma szybkimi ruchami, przykryć przykrywką i smażyć na wolnym ogniu ok 10-15 minut aż tortilla będzie upieczona.
Pieczona papryka faszerowana + cukinia z jajkiem + buraczki
Pieczona papryka faszerowana serkiem po hiszpańsku
Składniki:
1 duża papryka
pół szkl sera białego
1 duża łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
sól
pieprz
jajko
Wykonanie:
Paprykę kroimy na ćwiartki (lub na mniejsze kawałki wg jej wgłębień). Układamy w blaszce na papierze do pieczenia.
Ser rozrabiamy z jajkiem i przyprawami.
Niewielką ilość sera (by szybko się zapiekł i papryka pozostała jędrna) nakładamy na paprykę.
Zapiekamy ok 10 min.
Łódeczki z cukinii zapiekane z jajkiem, oliwą czosnkową i tymiankiem
Składniki na 4 szt:
cukinia
2 jajka kurze lub 4 jajka przepiórcze
4 małe łyżeczki oliwy aromatyzowanej czosnkiem
sól
pieprz
suszony tymianek
Wykonanie:
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wszerz by uzyskać 4 łódeczki.
Każdą z nich wydrążyć (najprościej łyżeczką do robienia kulek z owoców).
Do każdej łódeczki wlać łyżeczkę oliwy a także oprószyć ją solą, pieprzem i roztartym tymiankiem. Wbić do środka jajko.
Zapiekać w piekarniku aż jajka się zetną.
Pieczone buraki z sosem z sera białego
Składniki:
25 dag młodych, małych buraków
2 czubate łyżki twarogu lub ziarnistego serka wiejskiego
1 cytryna
oliwa z pierwszego tłoczenia
listki oberwane z kilku gałązek tymianku
sól
pieprz
Wykonanie:
Buraki umyć i obrać, oprószyć sola i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i piec ok 15 min w 200st. Wystudzić i przełożyć na talerz.
Ser wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, skropić sosem buraki. Posypać świeżym tymiankiem.
Łosoś + ziemniaki + fasolka + surówka z białej kapusty
Łosoś marynowany w białym winie
Składniki na 3 osoby:
3 kawałki łososia (po ok 150g)
pół szkl białego wina
pieprz
sól
oliwa w spreju
Wykonanie:
Kawałki łososia oprószam solą i pieprzem i wkładam do szczelnego woreczka foliowego, zalewam winem i zostawiam na godzinę do zamarynowania.
Patelnię rozgrzewam, spryskuję oliwą i wykładam na nią łososia odsączonego z marynaty.
Smażę po 3-4 minuty z obu stron.
Ziemniak z koperkowej wody
Składniki na 1 porcję:
ziemniak
kilka gałązek kopru
woda – ja użyłam wody dla dzieci i niemowląt Humana
Wykonanie:
Ziemniaka porządnie szorujemy, zalewamy wodą, dodajemy koper, przykrywamy przykrywką i gotujemy do miękkości.
Wiązki fasolki szparagowej w cytrynowych obręczach
Składniki:
pół kg fasolki szparagowej
2 cytryny (będą potrzebne tylko skórki)
sól
pieprz
Wykonanie:
Fasolkę myjemy, obcinamy końce (choć ja uważam, że szkoda na to czasu :) oprószamy sola i pieprzem. Cytryny myjemy, przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok, wykorzystując do innego dania. Z każdej pustej połówki skórki cytryny wycinamy dwie obręcze. W obręcze wkładamy fasolki.
W naczyniu do gotowania na parze układamy wiązki fasoli i resztki skórek cytryny dla dodatkowego aromatu. Parujemy 15 minut. Jeśli ktoś lubi może ugotowaną fasolkę skropić roztopionym masłem.
Najprostsza na świecie surówka z młodej kapusty białej
Składniki:
młoda kapusta biała
natka pietruszki
sól
majonez (w lżejszej wersji majonez pół na pół z jogurtem naturalnym)
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, posypujemy odrobiną soli i zostawiamy na 10 min by zmiękła i puściła sok.
Dodajemy posiekaną natkę i majonez.
Mieszamy.
Rozmowa z Dorotą Wdowińską-Rozbicką, autorką bloga Dorota smakuje
Od jak dawna Pani bloguje i skąd pomysł na blogowanie?
Bloga założyłam 5 lat temu, ale początkowo były to tylko moje prywatne zapiski pomysłów na obiad dla męża, dań na rodzinne imprezy czy inspiracji kulinarnych. Rok później w październiku 2008 postanowiłam zapisywać dania (ze zdjęciem), które zrobiłam, które mi się udały i które miały być powtórzone. Jednak moja ciekawość nowych smaków sprawiła, że ciągle coś nowego próbowałam i tak blog zaczął się rozrastać, przeradzając się w prawdziwą pasje i obsesję kulinarną. :)
Jaką kuchnię Pani preferuje - gotować i konsumować?
Preferuję kuchnię zdrową, lekką, prostą i szybką ale też efektowną i niebanalną. Uwielbiam dania, które przygotowuje się w pół godziny, nie cierpię sterczeć w kuchni i dłubać coś długo przy daniu, nie mam do tego cierpliwości. Pracochłonne dania robię tylko na wyraźną prośbę któregoś z domowników lub kiedy wiem, że mogę posłużyć się maszyną kuchenną.
Skąd czerpie Pani kulinarne inspiracje?
Zewsząd. :) Z książek, ale nie tylko tych stricte kulinarnych, z oglądanych zdjęć, z podróży, z wypraw do restauracji ( zawsze staram się zamawiać coś czego jeszcze nie próbowałam) z opowiadań rodzinnych i rozmów ze znajomymi, ale najczęściej inspiracje przychodzą same. Nie planuję posiłków, nie tworzę listy zakupów pod kątem jakiegoś przepisu. Najczęściej kupuję spontanicznie to na co jest sezon, to co znajdę w fajnej ofercie lub to co przyciągnie mój wzrok swoim wspaniałym wyglądem, a dopiero potem wymyślam co z tego zrobię. Namiętnie kupuję przyprawy i produkty z całego świata a potem eksperymentuję.
Czy korzysta Pani z przepisów innych?
Oczywiście. Kolekcjonuje książki kulinarne (na 8 regałów książek w moim domu – jeden to książki kulinarne). Korzystam z domowych przepisów mojej mamy, babci, teściowej, które bardzo chciałabym kiedyś zebrać i zapisać dla mojej córeczki. Lubię zaglądać co pysznego gotują znajomi – blogerzy z Polski i z zagranicy.