Wielkanoc to czas, kiedy na świątecznym stole lądują, oprócz mięs i wędlin, przede wszystkim rześkie potrawy na bazie nowalijek, świeżych owoców i warzyw, a także ryb. Popularne są przede wszystkim śledzie wielkanocne, podawane na wiele różnych sposobów.
Spis treści:
Proste rolki śledziowe
Śledziowe rolki to świetny sposób na szybkie przygotowanie pysznego i prostego dania. Możesz je wypełnić dowolnym farszem albo zostawić w wersji podstawowej.
Składniki:
- śledzie w dowolnej ilości,
- duża cebula,
- koperek (świeży lub suszony),
- łyżeczka octu na każdą rolkę,
- szczypiorek,
- mielona słodka papryka,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Śledzie dokładnie umyj, osusz i włóż do naczynia. Posyp szczyptą papryki (śledzie mają być tylko lekko oprószone), a następnie dodaj ocet, sól i pieprz.
- Wymieszaj całość bardzo delikatnie, a następnie zwiń śledzie w rolki i ułóż w płaskim naczyniu.
- Udekoruj świeżym lub suszonym koperkiem oraz szczypiorkiem. Te śledzie na Wielkanoc możesz podawać z łyżką śmietany.
fot. Rolki śledziowe/Adobe Stock, teressa
Sałatka śledziowa
Sałatka to nie tylko prosty sposób, aby wykorzystać kolorowe warzywa, które np. zostały po innych daniach, ale także idealny pomysł na aromatyczne śledzie wielkanocne. Możesz dowolnie łączyć ze sobą składniki i tworzyć ciekawe kompozycje.
Składniki:
- kilka śledzi,
- pomidorki koktajlowe,
- średnia cebula,
- ok. 150-200 g jogurtu naturalnego lub majonezu,
- sałata masłowa lub miks sałat,
- suszony koperek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ilość składników dopasuj do swoich indywidualnych upodobań. Najpierw przygotuj sos, mieszając jogurt lub majonez z koperkiem oraz przyprawami. Odstaw na kilkanaście minut.
- Pomidorki pokrój w ćwiartki lub połówki, a cebulę w piórka lub rozdziel na krążki. Sałatę umyj, osusz i poszarp, a następnie umieść w naczyniu.
- Śledzie umyj, osusz, pokrój na średniej wielkości paski. Włóż do miski z sałatą, a na wierzchu ułóż pomidorki i cebulę. Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie lekko wymieszaj (możesz tylko potrząsnąć naczyniem).
- Tuż przed podaniem wymieszaj sałatkę z sosem albo postaw go obok w osobnym naczyniu, aby goście sami nabrali sobie odpowiednią ilość.
fot. Sałatka śledziowa/Adobe Stock, B.G. Photography
Śledź na Wielkanoc w wersji na słodko
A może egzotyczne smaki? W takim razie ten śledź na Wielkanoc w wersji z ananasem, na pewno zachwyci wszystkich twoich gości.
Składniki:
- 500 g śledzi,
- puszka ananasa,
- średnia cebula,
- sól,
- pieprz,
- koperek,
- śmietana lub jogurt (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Śledzie umyj, osusz i pokrój w paski lub kostkę. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój na niewielkie kawałki.
- Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, dodaj sól i pieprz, a także śmietanę lub jogurt (jest to krok opcjonalny).
- Pozostaw w lodówce na minimum godzinę, aby smaki dobrze sobą przesiąknęły. Jeśli śledź na Wielkanoc będzie za słodki, dodaj odrobinę soku z cytryny lub octu, a jeśli zbyt kwaśna — dodaj szczyptę cukru, miodu albo odrobinę więcej śmietany.
fot. Śledź na Wielkanoc na słodko/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Sprawdź więcej przepisów na śledzie na Wielkanoc: