Składniki na konfiturę truskawkową:
- 1 kg truskawek
- 80 dag cukru
- 2 laski wanilii
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie przedstawionej konfitury zajmie ci dwa dni, ale zyskasz aż 4–5 słoików po 250 ml. Warto! Dzięki temu aż do następnego sezonu truskawkowego, będziesz mogła cieszyć się pysznym smakiem i aromatem tych owoców. Domowa konfitura truskawkowa jest dużo smaczniejsza od tej kupionej - dzięki temu przepisowi możesz zamknąć w małym słoiczku smak lata!
1
z
4
fot. STOCKFOOD/FREE
Domowa konfitura truskawkowa - krok po kroku
Truskawki umieść na sicie i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Dobrze osącz. Z suchych owoców usuń szypułki.
2
z
4
fot. STOCKFOOD/FREE
Domowa konfitura truskawkowa - krok po kroku
Większe owoce pokrój na połówki. Wszystkie truskawki umieść w rondlu, zasyp cukrem i odstaw na noc, aby puściły sok.
3
z
4
fot. STOCKFOOD/FREE
Domowa konfitura truskawkowa - krok po kroku
Następnego dnia truskawki zagotuj, dodaj sok z cytryny. Odstaw na 12 godzin. Następnego dnia odlej sok i gotuj go na małym ogniu ok. 40 min.
4
z
4
fot. STOCKFOOD/FREE
Domowa konfitura truskawkowa - krok po kroku
Do soku dodaj truskawki oraz laski wanilii. Gotuj jeszcze 10 min. Konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Pozostaw do ostygnięcia.
Przepis z "Przyjaciółki"
Przepis z "Przyjaciółki"