Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 50 g margaryny
- 5 dużych jajek
- 170 g mąki
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)
Krem truskawkowy:
- 250 ml śmietanki 30%
- 80 g cukru pudru
- 250 g truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny (30 g)
Owoce:
- 100 g borówki amerykańskiej
- 150 g truskawek
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na roladę z truskawkami!
- Margarynę rozpuść w rondelku.
- Jajka ubij z cukrem na puch.
- Ciągle ubijając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec wlej przestudzoną margarynę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przygotowane ciasto wylej na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką.
- Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz na złoty kolor przez 10 - 15 minut.
- Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę.
- Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę.
- Odstaw do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę ubij z połową cukru pudru.
- Żelatynę namocz w 1/5 szklanki zimnej wody.
- Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła i przestudź.
- Wymieszaj najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie z ubitą śmietanką.
- Pozostałe owoce umyj i osusz.
- Truskawki pokrój na ćwiartki.
- Przestudzone ciasto na roladę rozwiń, usuń papier, posmaruj kremem i posyp pozostałymi owocami.
- Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, by masa dobrze stężała.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.