Ciasto z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Lekkie ciasto, pyszny krem i kuszące owoce.
Weronika Kwaśniak / 15.06.2015 06:56
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 kisiele truskawkowe z cukrem
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • galaretka truskawkowa
  • 25 dag truskawek

Do nasączenia:


  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka cukru

Dodatkowo:


  • 2 szklanki kremówki
  • usztywniacz do śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • 15 dag truskawek
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto z truskawkami!

  1. Jajka zmiksuj z cukrem.
  2. Ubijając, dodaj pozostałe składniki.
  3. Foremkę w kształcie wieńca wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  4. Wlej masę.
  5. Piecz ok. 45 min (185°C), do suchego patyczka.
  6. Lekko przestudź, wyjmij z foremki i ostudź.
  7. Przekrój na 2 blaty.
  8. Nasącz lekko 1/2 szklanki wody z sokiem z cytryny i cukrem.
  9. Wierzch ciasta włóż do foremki.
  10. Owoce opłucz i osusz.
  11. Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wody.
  12. Ostudź.
  13. Owoce pokrój w plasterki i wymieszaj z tężejącą galaretką.
  14. Przełóż na ciasto, przykryj drugim kawałkiem.
  15. Chłodź przez godzinę.
  16. Delikatnie wyjmij na paterę i posmaruj kremówką ubitą z cukrem pudrem, usztywniaczem i skórką z cytryny.
  17. Obłóż dodatkowymi truskawkami.

Sprawdź inne pomysły na letnie desery:

DRUKUJ PRZEPIS