Truskawki od koszyczka do słoiczka

Truskawki to owoce niezwykle smaczne, ale też bardzo delikatne i nietrwałe. By zachowały swój aromat, kształt i wartość odżywczą, trzeba z nimi odpowiednio postępować. Oto kilka wskazówek.
/ 31.03.2011 14:34

Zjadając truskawki, dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalnych cukrów oraz składników mineralnych (żelaza, wapnia, cynku) i witamin (C, z gru-py B i beta-karoten). Witamina C decyduje o aromacie tych owoców. Największe jej ilości występują w truskawkach intensywnie zabarwionych, dojrzewających na słońcu. Owoce te zawierają też kwasy organiczne, które doskonale pobudzają apetyt i trawienie.

Zakup i przechowywanie
Kupując truskawki, zwracaj uwagę, aby były zdrowe, suche i niepogniecione. Owoce zbierane w deszczu szybko pleśnieją i fermentują. Truskawki na przetwory powinny mieć intensywny kolor, smak i zapach oraz podobną wielkość. Jeśli kupisz mało dojrzałe, możesz pozostawić je na noc w przewiewnym miejscu, np. na balkonie. Dzięki temu nie tylko ładnie się zabarwią, ale też staną się słodsze. Suche, świeże owoce należy przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu nie dłużej niż dobę. Wilgotne (np. opłukane) szybko zepsują się nawet w lodówce.


Oczyszczanie
Przebrane truskawki najlepiej jest ułożyć na sicie i umyć pod niezbyt silnym strumieniem zimnej wody – ciepła sprzyja wymywaniu składników odżywczych. Umyte owoce należy dokładnie osączyć i odszypułkować. Nie zaleca się zaczynać oczyszczania truskawek od usuwania szypułek, bo wtedy łatwo chłoną wodę i tracą cenne składniki.


Warto wiedzieć
• Gotując truskawki, wrzucaj je do wrzącej wody i błyskawicznie zagotuj. W ten sposób ograniczysz utratę witaminy C w owocach.
• Mrożone truskawki bardzo dobrze zachowują swoje wartości odżywcze. Opłukane i osuszone ułóż pojedynczo na półce zamrażarki wyłożonej folią spożywczą. A gdy zamarzną, wsyp je do woreczka, który szczelnie zamknij.
• Truskawki często uczulają. Dlatego należy ostrożnie wprowadzać je do menu dzieci.
Jak zrobić tartę z truskawkami? Z budyniem lub na mascarpone!
Jak zrobić tartę z truskawkami? Z budyniem lub na mascarpone!
Równie pyszna ze świeżymi jak i z mrożonymi owocami. Zrób i przekonaj się nim sezon minie!
Tort z truskawkami - efektowny i prosty przepis
Tort z truskawkami - efektowny i prosty przepis
Niezwykle efektowny i delikatny tort wprost rozpływa się w ustach! Sprawdź przepis!
Domowa konfitura truskawkowa - przepis krok po kroku
Domowa konfitura truskawkowa - przepis krok po kroku
Kiedy w środku zimy otworzymy słoiczek aromatycznej konfitury truskawkowej, już od samego zapachu poczujemy się jak na kwiecistej łące!
Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami
Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami
Biskwity można „zaginać” np. na wałku do ciasta lub na grubej desce do krojenia. Wtedy będą miały ładny, regularny kształt.
Bezy z kremem kawowym i truskawkami
Bezy z kremem kawowym i truskawkami
Letnia rozkosz dla podniebienia
Karpatka z truskawkami
Karpatka z truskawkami
Jeśli nie masz pod ręką mrożonych truskawek, do bitej śmietany możesz dodać dżem truskawkowy, ale wtedy nie dodawaj już cukru
Sorbet truskawkowy z winem
Sorbet truskawkowy z winem
Sorbet możesz przygotować z innych owoców jagodowych, np. malin, jagód, borówek. Możesz też sięgnąć po owoce mrożone.