Reklama

Składniki na tort z bitą śmietaną:

Na biszkopt:

Reklama
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 25 dag cukru
  • 3 duże jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 dag owoców

Na krem:

  • 0,5 l kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietanfiksu

Sposób wykonania tortu z bitą śmietaną:

  1. Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli na gładką, puszystą masę, ciągle ubijając, dodawać cukier, do masy jajecznej dosypywać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 30 min w temp. 180 st. C, upieczone przestudzić i przekroić w poprzek na pół.
  3. Śmietankę ubić ze śmietanfiksem i cukrem pudrem, kremem śmietanowym przełożyć krążki i posmarować wierzch i brzegi tortu.
  4. Owoce umyć, osuszyć i wysypać na wierzch, tort z bitą śmietaną wstawić do lodówki lub zamrażarki, wyjąć na godzinę przed podaniem, pokroić.

Przepis z "Przyjaciółki"

Reklama

Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości:

Szarlotka z bezą - przepis
Tarta orzechowa - przepis
Placek orzechowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama