Tort z bitą śmietaną - przepis składniki i przygotowanie
Owocowa pychotka na pochmurny dzień! Tort z bitą śmietaną i owocami to wspaniały pomysł na poprawienie nastroju!

Opublikowano: 12.01.2015, 12:16
Reklama
Składniki na tort z bitą śmietaną:
Na biszkopt:
Reklama
- szklanka mąki
- szczypta soli
- 25 dag cukru
- 3 duże jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 dag owoców
Na krem:
- 0,5 l kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietanfiksu
Sposób wykonania tortu z bitą śmietaną:
- Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli na gładką, puszystą masę, ciągle ubijając, dodawać cukier, do masy jajecznej dosypywać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 30 min w temp. 180 st. C, upieczone przestudzić i przekroić w poprzek na pół.
- Śmietankę ubić ze śmietanfiksem i cukrem pudrem, kremem śmietanowym przełożyć krążki i posmarować wierzch i brzegi tortu.
- Owoce umyć, osuszyć i wysypać na wierzch, tort z bitą śmietaną wstawić do lodówki lub zamrażarki, wyjąć na godzinę przed podaniem, pokroić.
Przepis z "Przyjaciółki"
Reklama
Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości:
Szarlotka z bezą - przepis
Tarta orzechowa - przepis
Placek orzechowy - przepis
Reklama
Reklama
Reklama