Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Beza:

Reklama
  • 4 białka
  • 30 dag miałkiego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

Krem i dekoracja:

  • 3/4 l mleka
  • laska wanilii
  • starta skórka z 3 cytryn
  • 9 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • pół ananasa
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort bezowy z ananasem!

  1. Białka ubij na sztywno, nadal ubijając wsypuj cukier.
  2. Po kilku minutach dodaj sok z cytryny.
  3. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Narysuj na nim dwa okręgi o średnicy 16 cm, wyłóż masę bezową.
  5. Piecz 15 minut w 150°C. Potem obniż temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 2,5 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  6. Mleko zagotuj z wyskrobanymi ziarnami wanilii i skórką z cytryny.
  7. Żółtka ubij z cukrem, dodaj mąkę.
  8. Mieszając, wlewaj do żółtek 1/3 gorącego mleka.
  9. Płyn przelej do reszty mleka. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje.
  10. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wystudź.
  11. Masę wymieszaj z drobno pokrojonym ananasem, kremem przełóż blaty.
Reklama

Zobacz inne przepisy na torty:

Torty komunijne - najlepsze przepisy na torty na komunię
Tort kawowy z pomarańczami - przepis
Tort ze śmietaną i mascarpone - przepis

Reklama
Reklama
Reklama