Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 12,5 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany

Na masę bakaliową:

  • 5 dag masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 15 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • jajko
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 10 dag żurawiny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z żurawiną i orzechami!

  1. Dno formy do tarty o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, a następnie szybko zagnieć na elastyczne ciasto.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra i wylep nim formę.
  4. Z resztek ciasta zrób kulki i włóż do formy z ciastem.
  5. Nakłuj ciasto widelcem.
  6. Formę z ciastem odstaw na 20 minut do lodówki.
  7. Połowę orzechów posiekaj w malakserze.
  8. Włóż do rondla cukier, śmietankę i masło.
  9. Gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby masa nie miała grudek i zgęstniała.
  10. Zdejmij rondel z ognia i mieszając masę mikserem, dodaj najpierw jajko, a następnie posiekane orzechy.
  11. Lekko ostudź.
  12. Masę orzechową wymieszaj z żurawiną i przełóż do foremki z ciastem.
  13. Posyp pozostałymi orzechami.
  14. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  15. Wstaw formę z tartą i piecz około 40 minut.
Reklama

Zobacz inne przepisy świąteczne:

Kutia - przepis Ani Starmach
Karp w galarecie - prosty przepis
Ciastka z makiem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama