Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 3/4 szklanki cukru-pudru,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (lub innego wybranego smaku).
Reklama

Na górę:

  • 200 g truskawek świeżych lub mrożonych,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej.

Na spód:

  • 150 g masła,
  • 300 g herbatników.
Przygotowanie:

Serniki na zimno są pyszne, ale zbyt często potrzebują nawet całej nocy, by porządnie stężeć. Istnieje jednak sposób na szybki sernik, który idealnie sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach. Jest mocno owocowy, bardzo prosty, a co najważniejsze – bardzo szybki w przygotowaniu. Jak go zrobić?

  1. Zacznij od przygotowania spodu naszego szybkiego sernika. Masło rozpuść w rondelku i lekko ostudź. Herbatniki pokrusz na drobno w blenderze, wlej do nich mało i porządnie wymieszaj. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piachu.
  2. Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp do niej herbatniki i łyżką lub dłonią porządnie je ubij.
  3. Dwie galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw, aż ostygną.
  4. Twaróg i cukier puder przełóż do dużej miski i miksuj, aż całkowicie się połączą. Wlej tężejącą galaretkę i dalej miksuj.
  5. Masę twarogową wlej na herbatniki i dokładnie wyrównaj. Odstaw na godzinę do lodówki.
  6. Na górze ułóż truskawki (lub inne owoce, na które masz ochotę). Trzecią galaretkę przygotuj według instrukcji i poczekaj, aż ostygnie i zacznie tężeć. Polej nią górę sernika i odstaw jeszcze raz do lodówki.

Kiedy ten szybki sernik będzie gotowy, powinien być sprężysty, piankowy i mocno owocowy. Smacznego!

Reklama

Przeczytaj więcej pomysłów na desery:
Puszysty sernik ze śmietaną
Klasyczny blok czekoladowy

Reklama
Reklama
Reklama