Szarlotka z bezą: przepis na proste i efektowne ciasto z jabłkami
Szarlotkę z bezą piecz 75 minut w 190 stopniach C. Warto dodać do niej migdały, rodzynki i cynamon. Pamiętaj, żeby ciasto dobrze wystudzić przed wyjęciem z foremki!
Opublikowano: 29.08.2014, 10:00
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 25 dag masła,
- szklanka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- łyżka śmietany 18%.
Składniki na masę: - 2 kg winnych jabłek,
- 1/4 szklanki cukru,
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
- 5 dag zmielonych migdałów (opcjonalnie),
- 10 dag rodzynek (opcjonalnie).
Reklama
Przygotowanie:
Oto prosty przepis na szarlotkę z bezą!
- Z mąki, masła, 3/4 szklanki cukru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieć ciasto.
- Oderwij kulkę wielkości jabłka i odłóż do zamrażarki.
- Jabłka obierz, pokrój na kawałki, przesmaż z cukrem, odlej nadmiar soku.
- Ostudź, dodaj cynamon, migdały i rodzynki.
- Blachę wyłóż pergaminem.
- Dno i boki wylep ciastem.
- Nałóż jabłka.
- Białka ubij z pozostałym cukrem, wyłóż na jabłka, posyp odłożonym, startym ciastem.
- Piecz 75 minut w 190°C.
- Przed wyjęciem z foremki szarlotkę z bezą dobrze ostudź.
Reklama
Sprawdź inne przepisy:
Przepisy na ciasta z gruszkami
Przepisy na szarlotkę z kruszonką
Przepisy na jabłecznik
Reklama
Reklama
Reklama