Reklama
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego.
Reklama

Na polewę:

  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml mleka.
Przygotowanie:

Szukasz sposobu, by zachwycić rodzinę i znajomych wyjątkowym deserem? Sernik zebra to idealny wybór dla ciebie. Jego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut, a wygląda i smakuje wspaniale. Jak go przygotować?

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj składniki na masę twarogową (oprócz kakao).
  3. Przełóż połowę masy do drugiej miski, dodaj kakao i jeszcze raz wymieszaj.
  4. Uważaj, by nie napowietrzyć zbytnio sernika. Wtedy podczas pieczenia mocno wyrośnie, ale gdy wyjmiesz go z piekarnika, może opaść.
  5. Formę lub tortownicę wysmaruj miękkim masłem. Nakładaj do niej kolejno po dwie łyżki masy waniliowej i po dwie łyżki masy kakaowej.
  6. Gdy wypełnisz całą formę, możesz delikatnie wymieszać jeszcze ciasto za pomocą wykałaczki, wtedy jego faktura będzie jeszcze ciekawsza.
  7. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Potem zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez 60 minut.
  8. Po upieczeniu zostaw na 20 minut w gorącym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem schłodź ciasto w lodówce.
  9. W rondelku rozpuść czekoladę ze 100 ml mleka. Dodaj kakao i masło. Ostudź.
  10. Jeszcze płynną polewą ozdób swój sernik. Wstaw ponownie do lodówki. Smacznego!
Reklama

Więcej przepisów na pyszne desery:
Wyjątkowy sernik Oreo
Banalnie proste pączki serowe

Reklama
Reklama
Reklama