Reklama
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 15 dag pełnoziarnistych, drobno pokruszonych herbatników
  • 8 dag rozpuszczonego masła
Reklama

Na masę:

  • 2 owoce mango
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 ml kremówki
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na lekkie ciasto z mango!

  1. Herbatniki wymieszaj z masłem, wylep dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz 10 minut w temp. 180 st. C. Ostudź.
  3. Jedno mango obierz, pokrój i zmiksuj.
  4. Wymieszaj z cukrem, żelatyną i podgrzej, aż żelatyna się rozpuści.
  5. Ostudź.
  6. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  7. 2/3 kremówki wymieszaj z masą owocową.
  8. Wyłóż na spód z herbatników.
  9. Udekoruj resztą kremówki i odstaw do lodówki na godzinę (do stężenia).
  10. Tuż przed podaniem obierz drugie mango, potnij je w fantazyjne paski - najlepiej obieraczką do warzyw.
  11. Udekoruj nimi wierzch deseru.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na lekkie desery:

Krem waniliowy - przepis
Ciasto jogurtowe z galaretką - przepis
Sorbet cytrynowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama