Ciasto z mango - przepis składniki i przygotowanie
Lekkie ciasto - w sam raz na ciepłe dni!

Opublikowano: 27.06.2014, 09:00
Reklama
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 15 dag pełnoziarnistych, drobno pokruszonych herbatników
- 8 dag rozpuszczonego masła
Reklama
Na masę:
- 2 owoce mango
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 500 ml kremówki
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na lekkie ciasto z mango!
- Herbatniki wymieszaj z masłem, wylep dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 10 minut w temp. 180 st. C. Ostudź.
- Jedno mango obierz, pokrój i zmiksuj.
- Wymieszaj z cukrem, żelatyną i podgrzej, aż żelatyna się rozpuści.
- Ostudź.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- 2/3 kremówki wymieszaj z masą owocową.
- Wyłóż na spód z herbatników.
- Udekoruj resztą kremówki i odstaw do lodówki na godzinę (do stężenia).
- Tuż przed podaniem obierz drugie mango, potnij je w fantazyjne paski - najlepiej obieraczką do warzyw.
- Udekoruj nimi wierzch deseru.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na lekkie desery:
Krem waniliowy - przepis
Ciasto jogurtowe z galaretką - przepis
Sorbet cytrynowy - przepis
Reklama
Reklama
Reklama