Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej,

  • 3 łyżki śmietany 18%,

  • 250 g sera białego chudego,

  • 1 całe jajko,

  • 2 żółtka,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • 1 opakowanie cukru waniliowego,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Reklama
Przygotowanie:

Oponki serowe z piekarnika to świetna alternatywa dla tradycyjnych oponek drożdżowych. Dzięki temu, że unikają smażenia na głębokim tłuszczu, są mniej kaloryczne. By je przygotować:

  1. Wymieszaj suche składniki - mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy.
  2. Dodaj do suchych składników na oponki serowe jajka, żółtko, śmietanę oraz ser biały i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wycinaj krążki o średnicy około 8-9 cm (kółko w środku powinno mieć 4-5 cm).
  4. Ułóż wycięte oponki serowe na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
  5. Podawaj upieczone oponki z piekarnika posypane cukrem pudrem.

Oponki z piekarnika - makroskładniki

Jeśli robisz oponki serowe z piekarnika, prawdopodobnie zależy ci na tym, by ten karnawałowy deser miał mniej tłuszczu i co za tym idzie kalorii. Faktycznie kaloryczność oponek smażonych jest stosunkowo wysoka, ale upieczenie ich w piekarniku znacznie ją obniża.

Jeśli przyjmiemy, że z powyższego przepisu na oponki serowe z piekarnika wyszło 10 porcji (ok. 2-3 oponki na porcję), każda porcja dostarcza:

kalorie: 239 kcal;

białko: 12,4 g

tłuszcz: 4 g

węglowodany: 39 g

Jeśli chcesz jeszcze mocniej obniżyć kaloryczność oponek, możesz zamiast cukru dodać do nich erytrol lub ksylitol.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 2.01.2020.

Reklama

Więcej przepisów na karnawałowe desery:
Pączki serowe w wersji mini
Churros, czyli hiszpański przysmak
Pączki pieczone
Pączki z serka homogenizowanego
Oponki z serem

Reklama
Reklama
Reklama