Omleciki czekoladowe z owocami
Smakują jeszcze lepiej z kulką lodów waniliowych

- Irena Piotrak
Opublikowano: 09.06.2011, 09:33
Reklama
Przygotowanie 25 min * porcja – 220 kcal
Reklama
Składniki na 4–6 sztuk:
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 2 łyżki cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej
- łyżka gorzkiego kakao
- mieszanka owoców
- cukier puder
Sposób wykonania:
1. Białka jajek oddziel od żółtek. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z żółtkami, połącz z dwoma rodzajami przesianej mąki, kakao i proszkiem do pieczenia.
2. Na blasze przykrytej pergaminem rozsmaruj ciasto, formując 4–6 krążków o śred. ok. 12 cm. Piecz ok. 8 min w temp. 190 st.
3. Ciepłe omlety przełóż na talerze. Składaj na pół i napełniaj mieszanką owoców. Posyp pudrem. Możesz polać stopioną czekoladą.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama