Naleśniki z serem, truskawkami i brzoskwiniami
Do masy waniliowej warto dosypać posiekaną miętę – naleśniki będą miały wtedy orzeźwiający smak

- Irena Piotrak
Przygotowanie 45 min * smażenie ok. 20 min * 1 porcja – ok. 390 kcal
Składniki na 10 sztuk:
- 3 jajka
- po szklance maślanki, śmietanki 30-proc. i wody mineralnej gazowanej
- 25 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- po szczypcie soli i cukru
- 25 dag serka waniliowego homogenizowanego
- puszka brzoskwiń
- 30 dag truskawek
Sposób wykonania:
1. Żółtka jajek zmiksuj z maślanką, wodą, mąką, solą, cukrem i łyżką oleju. Ciasto wymieszaj ze sztywną pianą ubitą z białek.
2. Mocno rozgrzej patelnię, posmaruj odrobiną oleju. Wylej niewielką porcję ciasta, rozprowadzając je po całym dnie naczynia. Usmaż z obu stron na złoty
kolor. W ten sposób przygotuj kolejne naleśniki.
3. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dokładnie wymieszaj z serkiem waniliowym (ewentualnie dosłodź).
4. Opłucz, osusz, przebierz truskawki, potnij na cząstki. Brzoskwinie osącz z zalewy. Pokrój.
5. Naleśniki smaruj masą z serka i śmietany. Posypuj mieszanką owoców. Składaj na pół. Ewentualnie możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować gałązką mięty lub melisy cytrynowej. Od razu podawaj.
Polecane
Nestlé Musli z truskawkami – śniadaniowy baton zbożowy. Opinie o produkcie
Współpraca reklamowa