Kasia gotuje z Polki.pl - Róże z jabłek z ciasta francuskiego
Płatki róż wykonane z plasterków jabłka i zapieczone w cieście francuskim wyglądają wyjątkowo smacznie. Idealne na imprezy karnawałowe!
Róże z jabłek z ciasta francuskiego
Oto składniki na róże z jabłek z ciasta francuskiego:
- 2 czerwone jabłka
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- opakowanie ciasta francuskiego
- łyżeczka cynamonu
- szczypta cukru pudru
Jak zrobić róże z jabłek z ciasta francuskiego?
Jabłka przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasiennie. Następnie odcinamy końcówki Kroimy w cienkie plasterki. Wyciskamy sok z połowy cytryny i wlewamy do miski z wodą. Jabłka przekładamy do miski z wodą. Podgrzewamy w mikrofali przez 3-5 minut. Odcedzamy na sitku. Płat ciasta francuskiego przekrawamy na 6 szerokich pasków. Każdy pasek smarujemy miodem. Nakładamy warstwowo plasterki jabłek i posypujemy cynamonem. Na koniec zakładamy kolejną częścią ciasta francuskiego. Zawijamy i tworzymy kształt róży. Wkładamy do papilotek i formy do muffinek. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut. Tak przygotowane róże oprószamy cukrem pudrem po upieczeniu. Doskonale smakują podane na różnych imprezach karnawałowych.