Jak zrobić karmel?
Karmel to doskonały dodatek do deserów, jako polewa do ciast lub baza do zrobienia krówek. Zobacz, jak zrobić karmel własnoręcznie!
Opublikowano: 06.11.2018, 07:41
Reklama
Jak zrobić karmel?
Podczas przygotowywania karmelu musisz zachować ostrożność, aby nie poparzyć dotkliwie skóry.
Reklama
- Główne potrzebne składniki to cukier, odrobina wody lub sok z cytryny.
- Wybierz patelnię lub garnek, który jest już stary i zużyty - istnieje możliwość przypalenia, dlatego weź naczynie rozważnie.
- Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier - taką ilość, aby dokładnie przykrywał całą powierzchnię.
- Pozwól, aby roztopił się całkowicie, nie dolewaj wody! Zwilż pędzelek kuchenny sokiem z cytryny i posmaruj ranty patelni lub garnka, aby cukier nie krystalizował.
- Gdy nabierze złotego, brązowego koloru karmel jest gotowy.
- Jeżeli chcesz zrobić gładki sos karmelowy, dodaj masło i odrobinę śmietany kremówki.
- Dokładnie wymieszaj i przelej do słoiczka
Reklama
Do czego wykorzystać karmel?
- Jako polewa do babeczek i muffinek
- Dodatek do popcornu - posyp z wierzchu solą lub wymieszaj w sosie karmelowym
- Składnik bimbru lub wódki smakowej
- Baza do zrobienia karmelków lub lizaków
Reklama
Reklama
Reklama