Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami? 3 sprawdzone przepisy!
Ciasto czekoladowe z malinami przygotujesz na kakao lub z dodatkiem rozpuszczonej tabliczki czekolady. Sprawdź, jak je zrobić, aby nie opadło po upieczeniu!

Maliny podczas sezonu warto wykorzystać nie tylko do serników na zimno lub innych deserów. Przygotuj intensywnie czekoladowe brownie z malinami lub tradycyjnego murzynka na bazie kakao i tabliczki deserowej czekolady. Sprawdź nasze przepisy!
Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- opakowanie mascarpone 250 g
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- ¼ szklanka oleju
- małe opakowanie malin
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone?
1 krok: Mąkę dokładnie przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem i stopniowo wlewamy olej i mleko.
2 krok: Łączymy z suchymi składnikami. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
3 krok: Po wystudzeniu ciasto z malinami przekrawamy na 3 części. Smarujemy ubitym mascarpone z kawałkami malin i cukru.
4 krok: Układamy warstwę po warstwie i dekorujemy pozostałą częścią owoców. Tak przygotowane ciasto czekoladowe schładzamy przynajmniej przez 2 godziny w lodówce.
Ciasto czekoladowe z malinami bez pieczenia
Składniki:
- 400 g sera twarogowego w wiaderku
- 3 łyżki kakao
- tabliczka czekolady deserowej
- 2 żółtka
- 2 białka
- ½ szklanki cukru
- małe opakowanie malin
- opakowanie ciastek zbożowych
- ¼ kostki masła
Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami bez pieczenia?
1 krok: Żółtka ubijamy na kogel-mogel i stopniowo dodajemy ubite białka w osobnej misce.
2 krok: Wsypujemy kakao i dorzucamy ser twarogowy. Miksujemy razem z cukrem na gęsta i puszystą masę.
3 krok: Ciastka zbożowe kruszymy i wykładamy nimi spód formy do tortownicy. Zalewamy roztopionym kawałkiem masła. Wylewamy masę serową i układamy świeże maliny na wierzch.
Jeżeli chcemy, aby masa była bardziej zbita, wystarczy użyć sera o wyższej zawartości tłuszczu, pomiędzy 20%-26%. Kolejnym sposobem jest rozpuszczona żelatyna połączona z masą serową podczas miksowania.
Ciasto czekoladowe z malinami i galaretką
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- ¼ kostki masła
- pół tabliczki czekolady deserowej
- szczypta soli
- 2 jajka
- małe opakowanie malin
- 2 opakowania galaretki malinowej lub truskawkowej
Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami i galaretką?
1 krok: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
2 krok: W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady, masło i dosypujemy kakao. Łączymy z rozkłóconymi jajkami i mokrymi składnikami.
3 krok: Masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut.
4 krok: Galaretkę rozpuszczamy w zmniejszonej ilości wody. Na ostudzone ciasto wylewamy tężejącą galaretkę i układamy maliny.
5 krok: Przekładamy do lodówki na 2 godziny do zastygnięcia.
Co zrobić, aby ciasto czekoladowe nie opadało?
Ciasto czekoladowe potrzebuje odpowiedniej konsystencji, temperatury oraz proporcji składników, aby nie opadło. Oto najczęstsze błędy:
- nieodpowiednia wilgotność – zbyt wodnista konsystencja oraz bagatelizowanie odpowiednich proporcji składników suchych do mokrych skutkuje zapadaniem się ciasta tuż po wypieczeniu. Tak, jak w przypadku sernika, w niektórych przypadkach wystarczy suszenie lub studzenie ciasta w otwartym piekarniku, co ochroni przed nagłym skutkiem zmiany temperatur.
- zbyt długie miksowanie – podobnie jak w przypadku muffinek, należy stosować się do przepisu, w którym może być mowa o niezbyt dokładnym wymieszaniu ciasta. Częstym błędem jest dodawanie jajek na koniec, bez uprzedniego rozkłócenia lub ubicia na sztywną masę, jak podano w przepisie. To skutkuje nie tylko zapadniętym wierzchem, ale w efekcie również zakalcem.
- nieprawidłowa temperatura pieczenia – większość ciast czekoladowych pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Konieczna jest czujność w przypadku kuchenek gazowych, gdzie istnieje prawdopodobieństwo, że temperatura nagrzania może się wahać i nie być stała, co jest wymagane w większości pieczonych ciast.
Zobacz też:
Zobacz, jak zrobić doskonałe brownie czekoladowe z malinami. Idealne w sezonie! Masz nadmiar malin? Przygotuj znakomitą nalewkę rozgrzewająca na zimę!