Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag twardych czereśni
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 1/2 szklanki płynnej kremówki
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 20 dag mąki
  • 8 dag masła
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na clafoutis z czereśniami!

  1. Czereśnie dokładnie umyj, osącz, wydryluj.
  2. Posyp 2 łyżkami cukru, odstaw na godzinę.
  3. Jajka za pomocą trzepaczki lub końcówek miksera ubij z pozostałym cukrem, skórką startą z cytryny, dwoma rodzajami śmietany, mąką i stopionym masłem.
  4. Foremkę o wymiarach 19 na 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto.
  5. Na wierzchu rozłóż czereśnie razem z powstałym sosem.
  6. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp około 190 stopni C.
  7. Piecz około 35-40 minut, aż wierzch ciasta zrobi się złocisty.
  8. Najlepiej podawać na ciepło.
Reklama

Zobacz inne przepisy z czereśniami:

Risotto z czereśniami - przepis
Ciasto z czereśniami - 13 przepisów na desery z czereśniami
Dżem czereśniowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama