Miękkie, puszyste i nieco zdrowsze: oto faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to nieco zdrowsza alternatywa dla klasycznych faworków smażonych w głębokim tłuszczu. Sprawdzą się idealnie nie tylko w tłusty czwartek, ale także przez cały rok, jako słodka, miękka i puszysta przekąska. Świetnie smakują samodzielnie, z cukrem pudrem, ale także maczane w kremie czekoladowym czy marmoladzie.
Opublikowano: 26.01.2023, 05:08
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 80 g rozpuszczonego, wystudzonego masła,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- cukier puder do dekoracji.
Reklama
Przygotowanie:
Pyszne, tradycyjne faworki, smażone w głębokim tłuszczu, to nie dla każdego idealna przekąska. Jeśli nie lubisz mocno tłustych i kalorycznych przekąsek, wypróbuj wersję drożdżową. Możesz także przygotować fit faworki na bazie mąki pełnoziarnistej albo chrusty bezglutenowe.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj rozczyn drożdżowy. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz 125 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Całość wymieszaj i zasyp 3 łyżkami mąki.
- Pozostaw na ok. 20-25 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie jajka utrzyj z resztą cukru i szczyptą soli, a następnie stopniowo przesiewaj mąkę. Możesz używać rózgi albo miksera.
- Dodaj rozpuszczone, wystudzone masło, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn.
- Wyrób klejące się ciasto, a następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw całość na ok. 15 minut.
- Następnie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat, rozwałkuj i wykrój charakterystyczne dla faworków przechylone prostokąty z nacięciem w środku.
- Przełóż ciasto tak, aby powstał kształt faworka.
- Gotowe faworki możesz usmażyć w głębokim tłuszczu albo włożyć do piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut, aż się zarumienią.
- Po wystudzeniu drożdżowe faworki udekoruj cukrem pudrem.
Czytaj także:
38 przepisów na tłusty czwartek
Faworki bez śmietany i alkoholu
Faworki na piwie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama