Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 80 g rozpuszczonego, wystudzonego masła,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.
Reklama
Przygotowanie:

Pyszne, tradycyjne faworki, smażone w głębokim tłuszczu, to nie dla każdego idealna przekąska. Jeśli nie lubisz mocno tłustych i kalorycznych przekąsek, wypróbuj wersję drożdżową. Możesz także przygotować fit faworki na bazie mąki pełnoziarnistej albo chrusty bezglutenowe.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj rozczyn drożdżowy. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz 125 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Całość wymieszaj i zasyp 3 łyżkami mąki.
  2. Pozostaw na ok. 20-25 minut do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie jajka utrzyj z resztą cukru i szczyptą soli, a następnie stopniowo przesiewaj mąkę. Możesz używać rózgi albo miksera.
  4. Dodaj rozpuszczone, wystudzone masło, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn.
  5. Wyrób klejące się ciasto, a następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw całość na ok. 15 minut.
  6. Następnie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat, rozwałkuj i wykrój charakterystyczne dla faworków przechylone prostokąty z nacięciem w środku.
  7. Przełóż ciasto tak, aby powstał kształt faworka.
  8. Gotowe faworki możesz usmażyć w głębokim tłuszczu albo włożyć do piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut, aż się zarumienią.
  9. Po wystudzeniu drożdżowe faworki udekoruj cukrem pudrem.

Czytaj także:
38 przepisów na tłusty czwartek
Faworki bez śmietany i alkoholu
Faworki na piwie

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama