Deser truskawkowy - przepis składniki i przygotowanie
Wyrafinowany i kuszący deser.

Opublikowano: 08.06.2015, 06:00
Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 45 dag dowolnie pokrojonych truskawek
- szklanka kremówki
- skórka otarta z całej cytryny
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/4 szklanki likieru kokosowego (np. Malibu)
- 4 łyżki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych, plus 1 łyżka do dekoracji
- 8 pralinek kokosowych z kremem, ew. kokosanek
- 1/2 pęczka porwanych na kawałki listków mięty lub melisy
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na deser truskawkowy!
- Skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce z likierem kokosowym i cukrem.
- Dodaj pokrojone na kawałki truskawki i listki mięty lub melisy.
- Przykryj talerzykiem lub kawałkiem folii spożywczej, aby składniki nie przeszły zapachami innych produktów i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
- Pralinki kokosowe z kremem (ew. świeże, miękkie kokosanki) przekrój na połówki.
- W pucharkach układaj warstwami truskawki i kokosową kremówkę.
- Wierzch gotowego deseru obłóż przekrojonymi pralinkami i posyp dodatkowymi, również uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na desery:
Suflet cytrynowy - przepis
Karpatka z kremem - przepis
Ciasto z rabarbarem - 3 przepisy na ciasta
Truskawki w czekoladzie
Naleśniki z owocami - przepis
Reklama
Reklama
Reklama