Reklama
Ilość kalorii: 370
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1,5 szklanki wiśni
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru pudru
Reklama
Przygotowanie:
  1. Wiśnie opłucz, wydryluj, posyp łyżką mąki.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę posiekaj.
  3. Masło rozmiękcz, ucieraj z cukrem, dodając żółtka, aż powstanie puszysty krem.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż na masę maślaną.
  5. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiej na pianę z białek. Dodaj rozdrobnioną czekoladę. Całość wymieszaj.
  6. Ciasto przełóż do tortownicy. Posyp wiśniami, lekko je powciskaj. Piecz ok. godziny w temp. 180 st. C.
  7. Jeszcze gorące oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama