To efektowne ciasto zrobisz w mig. Teściowa będzie myślała, że piekłaś je całą noc i usiądzie z wrażenia
Ciasto dla teściowej w dniu jej święta musi prezentować się efektownie. Nie musi to być torcik. Wystarczy warstwowe ciasto, które będzie efektownie wyglądać przed i po ukrojeniu. Najlepiej poświęcić czas na taki deser, który nie może się nie udać. Dzięki temu nie będzie ryzyka, że zmarnujesz czas i składniki. Taki jest właśnie nasz przepis: zero ryzyka, maksimum smaku i efektowny wygląd ciasta.

- Ewa Cwil
Przygotuj ciasto na Dzień Teściowej. Obiecujemy: uda się, nawet jeśli masz dwie lewe ręce i antytalent cukierniczy. Nic nie musisz piec, więc nie ma ryzyka zakalca czy przypalenia wypieku. Smak ciasta możesz dopasować do upodobań teściowej lub własnych.
Możesz zrobić mus z innych owoców: truskawek, malin czy mango. Są dostępne cały rok w postaci mrożonek. Smak budyniu też możesz wybrać taki, jaki będzie ci pasował do użytych owoców. Jeden przepis, wiele możliwości.
Przepis na warstwowe ciasto dla teściowej
Poniżej składniki na poszczególne elementy ciasta. Tak, jak już wspominaliśmy, możesz recepturę zmodyfikować, wybierając inne smaki – inne owoce i budyń.
Według nas, jeśli szykujesz ciasto dzień wcześniej, najlepiej zastosować prostokątne ciasteczka o neutralnym smaku. Jeżeli masz tylko kilka godzin, użyj biszkopcików, które szybciej nasiąkną wilgocią z mokrych warstw ciasta.
Składniki na masę śmietankową:
- 350 ml śmietanki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 35 g cukru pudru.
Składniki na masę budyniową:
- 0,5 litra mleka,
- 50 g cukru pudru,
- 150 g masła,
- 2 opakowania budyniu cytrynowego bez cukru.
Składniki na mus jagodowy:
- 0,5 kg mrożonych jagód (lub świeżych),
- 30 g cukru pudru,
- 15 żelatyny.
Składniki dodatkowe i do dekoracji:
- ¼ tabliczki gorzkiej czekolady,
- 300 g herbatników lub biszkopcików.
Sposób przygotowania ciasta na Dzień Teściowej
Nie masz przed sobą pieczenia, ale potrzebujesz trochę czasu, który głównie trzeba zarezerwować na schładzanie ciasta i tężenie musu. Tego nie przeskoczysz, więc nie rób ciasta na godzinę przed spotkaniem z teściową. Zabierz się do pracy dzień wcześniej albo rano, jeśli wizyta mamy męża odbędzie się w godzinach popołudniowych.
- Wlej szklankę mleka do miski i rozprowadź w nim proszek budyniowy.
- Resztę mleka zagotuj z cukrem pudrem (50 g). Wlej rozprowadzony w mleku budyń i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Przykryj folią, dociskając ja do powierzchni budyniu (żeby nie powstał kożuch) i odstaw do wystygnięcia.
- Wyłóż blachę (24 x 24) papierem do pieczenia, a na dno powykładaj herbatniki lub biszkopciki.
- Utrzyj masło doprowadzone do temperatury pokojowej. Użyj miksera. Gdy powstanie puszysta masa, dodawaj do niej stopniowo budyń, i mieszaj. Powinien powstać budyniowy krem. Wyłóż masę budyniową na spód z herbatników lub biszkopcików. Rozsmaruj i wyrównaj.
- Ułóż na budyniu kolejną warstwę ciasteczek. Wstaw do lodówki, żeby masa budyniowa stężała.
- Jagody włóż do miski. Jeśli używasz mrożonych, najpierw je rozmroź. Zmiksuj owoce blenderem. Przełóż je do garnuszka i zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj cukier i 15 g żelatyny, i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
- Wyłóż przestudzony mus na warstwę z herbatników, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- W misce ubij śmietanę z serkiem i cukrem pudrem.
- Na stężały mus owocowy nałóż kolejną warstwę herbatników lub biszkopcików.
- Na ciastka nałóż krem śmietanowy. Wyrównaj wierzch.
- Udekoruj ciasto wiórkami z tartej gorzkiej czekolady. Wstaw do lodówki na całą noc.
Gotowe! Możesz oglądać serial, zamiast szykować jakiś mniej efektowny, a bardziej czasochłonny wypiek na Dzień Teściowej. A jeśli twoja teściowa jest diabetykiem, uszykuj ciasto dla cukrzyków.
Możesz też to ciasto przygotować w okrągłej formie (trzeba wtedy kruszyć ciasteczka, żeby zrobić z nich mozaikowe warstwy) i ozdobić je bitą śmietaną i kandyzowanymi owocami, a tylko środek wiórkami czekolady. Wtedy deser nabierze charakteru prostego tortu urodzinowego.

Czytaj także:
Życzenia z okazji Dnia Teściowej
Kawały o teściowej i synowej - pośmiejcie się razem
Szybki deser z niczego: bez pieczenia i tylko 5 minut roboty