Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa powinna być miękka, aromatyczna, wilgotna i idealnie równa. Tę z naszego przepisu będziesz chciała jeść przez cały rok.
Opublikowano: 06.04.2020, 15:07
Reklama
Czas przygotowania: 65 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 g mąki,
- 250 g margaryny,
- 250 g cukru,
- 4 jajka,
- 1 cytryna, sparzona i wyszorowana ostrą stroną gąbki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder po posypania.
Reklama
Przygotowanie:
Babka cytrynowa jest pyszna i odświeżająca – nic dziwnego, że to właśnie ona najczęściej pojawia się wśród ciast na wielkanocnym stole. Jest to wyjątkowo proste ciasto, które nie ma prawa się nie udać.
Posyp babkę cytrynową cukrem pudrem, ale jeśli masz trochę więcej czasu, możesz przygotować pyszny lukier. Do ciasta możesz też dodać ulubione bakalie.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z cukrem i margaryną.
- Cytrynę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do masy.
- Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Wymieszaj delikatnie z drugą częścią masy, a następnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką.
- Formę do babki natłuść margaryną i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy.
- Babkę cytrynową piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przestudź jeszcze chwilę w foremce, a następnie wyjmij i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Reklama
Więcej przepisów na ciasta na Wielkanoc:
Sernik z białą czekoladą i karmelem
Red velvet cake
Biszkopt kakaowy z 5 składników
Kopiec kreta
Ciasto wiewiórka
Reklama
Reklama
Reklama