Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na biszkopt:
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 8 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem białkowy:
- 2 białka
- 15 dag cukru
- 1/3 szklanki wody
- łyżka soku z cytryny
- 20 dag malin
Przygotowanie:
Zobacz przepis na torcik z malinami - pyszny deser na biszkopcie z dodatkiem białkowego kremu i soczystych owoców!
- Jajka ubij z cukrem na puch.
- Do masy dodaj mąkę i delikatnie wszystko wymieszaj.
- Ciasto przełóż do małej tortownicy (najlepiej takiej o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Biszkopt wystudź i ostrożnie przekrój na dwa identyczne blaty.
- Z cukru, wody i soku cytrynowego ugotuj syrop.
- Białka ubij na parze, wlewając do nich syrop - rób to powoli.
- Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z pary i ubijaj, aż krem wystygnie.
- Blaty przełóż kremem i malinami.
- Pozostałą masą posmaruj wierzch i boki tortu.
- Udekoruj malinami i np. pojedynczymi listkami mięty. Sprawdzi się też czekoladowa posypka.
Zobacz więcej przepisów z malinami:
Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis