TARTA Z TRUSKAWKAMI: tarta z truskawkami i mascarpone

Tarta truskawkowa z kremem czekoladowym 5/5 fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Tarta z truskawkami to doskonały letni deser, który wykonasz z ulubionych, sezonowych składników – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 21.06.2017 11:08
Tarta truskawkowa z kremem czekoladowym 5/5 fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Tarta z truskawkami to lekki i owocowy deser, który świetnie sprawdza się na przyjęciach dla dzieci, jak i na wieczorne spotkania ze znajomymi. Przyrządzona z dodatkiem mascarpone, kremu budyniowego lub bezy jest ciekawym urozmaiceniem do kawy. Sprawdź nasze przepisy na tartę z truskawkami!

Tarta z truskawkami i mascarpone: przepis

Oto składniki na tartę z truskawkami i mascarpone:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • ¼ kostki masła
  • jajko
  • łyżka soku z cytryny
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki wody
  • 600 g truskawek
  • 500 g mascarpone
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki porto

Jak zrobić tartę z truskawkami i mascarpone?

Najpierw ucieramy w mikserze mąkę, masło, sól i dokładnie wszystko łączymy. Następnie ubijamy żółtka, wanilię, sok z cytryny oraz wodę – do całkowitego połączenia się składników. Zwijamy masę w kulę i ugniatamy rękoma jeszcze kilkakrotnie i owijamy folią spożywczą. Następnie schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozprowadzamy ciasto w formie na tartę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i pieczemy spód tarty przez 15-20 minut do zbrązowienia. Następnie schładzamy w lodówce przez godzinę. Truskawki dokładnie oczyszczamy i usuwamy szypułki. Truskawki mieszamy z cukrem. W międzyczasie ubijamy mascarpone, cukier puder, sok I skórkę z cytryny. Układamy masę śmietanową na spód tarty. Następnie truskawki kroimy na plasterki i dekorujemy nimi całość. Tak przyrządzona tarta z truskawkami doskonale sprawdza się na spotkania ze znajomymi.

Tarta z truskawkami i budyniem: przepis

Oto składniki na tartę z truskawkami i budyniem:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • łyżka wody
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • budyń w proszku

Jak zrobić tartę z truskawkami i budyniem?

Mąkę, cukier i masło ucieramy dokładnie za pomocą miksera. Dodajemy żółtko i wodę. Ubijamy ręką parę razy i owijamy folią spożywczą. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy ciasto na formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wysypujemy fasolką lub ryżem i zapiekamy przez 20 minut do zbrązowienia. W mikserze ubijamy jajka, cukier i wanilię. Dodajemy proszek budyniowy. Tak przygotowany krem budyniowy wykładamy na spód. Oczyszczone i truskawki układamy na kremie i posypujemy cukrem pudrem. Tak przygotowana tarta z truskawkami doskonale komponuje się ze świeżą lemoniadą.

Tarta z truskawkami i bezą: przepis

Oto składniki na tartę z truskawkami i bezą:

  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki masła
  • 5 jajek
  • łyżeczka octu
  • 400 g truskawek
  • szklanka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • szklanka wody
  • skrobia ziemniaczana

Jak zrobić tartę z truskawkami i bezą?

Najpierw miksujemy dokładnie mąkę, sól i cukier razem z masłem i jajkami. Następnie ubijamy całość rękoma i owijamy dokładnie folią spożywczą. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wkładamy spód tarty wyłożony w formie. Truskawki dokładnie obmywamy i usuwamy szypułki. Mieszamy z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Białka ubijamy razem z cukrem, sokiem z cytryny i odrobiną wody. Bezę układamy na truskawki. Tak przyrządzoną tartę z truskawkami zapiekamy w 200 stopniach Celsjusza jeszcze przez 7-8 minut do zbrązowienia bezy.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA