Tarta z truskawkami to lekki i owocowy deser, który świetnie sprawdza się na przyjęciach dla dzieci, jak i na wieczorne spotkania ze znajomymi. Przyrządzona z dodatkiem mascarpone, kremu budyniowego lub bezy jest ciekawym urozmaiceniem do kawy. Sprawdź nasze przepisy na tartę z truskawkami!
Tarta z truskawkami i mascarpone: przepis
Oto składniki na tartę z truskawkami i mascarpone:
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- Szczypta soli
- ¼ kostki masła
- jajko
- łyżka soku z cytryny
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki wody
- 600 g truskawek
- 500 g mascarpone
- ¼ szklanki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki porto
Jak zrobić tartę z truskawkami i mascarpone?
Najpierw ucieramy w mikserze mąkę, masło, sól i dokładnie wszystko łączymy. Następnie ubijamy żółtka, wanilię, sok z cytryny oraz wodę – do całkowitego połączenia się składników. Zwijamy masę w kulę i ugniatamy rękoma jeszcze kilkakrotnie i owijamy folią spożywczą. Następnie schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozprowadzamy ciasto w formie na tartę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i pieczemy spód tarty przez 15-20 minut do zbrązowienia. Następnie schładzamy w lodówce przez godzinę. Truskawki dokładnie oczyszczamy i usuwamy szypułki. Truskawki mieszamy z cukrem. W międzyczasie ubijamy mascarpone, cukier puder, sok I skórkę z cytryny. Układamy masę śmietanową na spód tarty. Następnie truskawki kroimy na plasterki i dekorujemy nimi całość. Tak przyrządzona tarta z truskawkami doskonale sprawdza się na spotkania ze znajomymi.
Tarta z truskawkami i budyniem: przepis
Oto składniki na tartę z truskawkami i budyniem:
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki wody
- 250 g truskawek
- 2 łyżki dżemu morelowego
- łyżka wody
- ekstrakt waniliowy
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki śmietanki kremówki
- budyń w proszku
Jak zrobić tartę z truskawkami i budyniem?
Mąkę, cukier i masło ucieramy dokładnie za pomocą miksera. Dodajemy żółtko i wodę. Ubijamy ręką parę razy i owijamy folią spożywczą. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy ciasto na formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wysypujemy fasolką lub ryżem i zapiekamy przez 20 minut do zbrązowienia. W mikserze ubijamy jajka, cukier i wanilię. Dodajemy proszek budyniowy. Tak przygotowany krem budyniowy wykładamy na spód. Oczyszczone i truskawki układamy na kremie i posypujemy cukrem pudrem. Tak przygotowana tarta z truskawkami doskonale komponuje się ze świeżą lemoniadą.
Tarta z truskawkami i bezą: przepis
Oto składniki na tartę z truskawkami i bezą:
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- ¼ szklanki masła
- 5 jajek
- łyżeczka octu
- 400 g truskawek
- szklanka cukru
- łyżka soku z cytryny
- szklanka wody
- skrobia ziemniaczana
Jak zrobić tartę z truskawkami i bezą?
Najpierw miksujemy dokładnie mąkę, sól i cukier razem z masłem i jajkami. Następnie ubijamy całość rękoma i owijamy dokładnie folią spożywczą. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wkładamy spód tarty wyłożony w formie. Truskawki dokładnie obmywamy i usuwamy szypułki. Mieszamy z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Białka ubijamy razem z cukrem, sokiem z cytryny i odrobiną wody. Bezę układamy na truskawki. Tak przyrządzoną tartę z truskawkami zapiekamy w 200 stopniach Celsjusza jeszcze przez 7-8 minut do zbrązowienia bezy.
Zobacz inne przepisy na desery