Tarta z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Z puszystą bezą!
Weronika Kwaśniak / 22.06.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 420 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • 70 dag truskawek
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże białka
  • 6 pełnych łyżek cukru
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z truskawkami!

  1. Z mąki, masła, cukru, żółtek, śmietany i szczypty soli zagnieć ciasto.
  2. Wylep foremkę o średnicy 26 cm, wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, wsyp suchy groch.
  3. Piecz 20 minut w 180°C.
  4. Papier usuń, piecz przez kolejne 10 minut.
  5. Migdały zmiel i rozsyp na cieście.
  6. Truskawki pokrój na pół, przełóż na dużą patelnię, wsyp brązowy cukier i cynamon.
  7. Smaż na mocnym ogniu około 2 minuty, przełóż na sitko.
  8. Gdy lekko ociekną, rozłóż na tarcie.
  9. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając wsyp cukier i ucieraj jeszcze około minuty, aż cukier się rozpuści.
  10. Bezą posmaruj dekoracyjnie truskawki, piecz przez 15 minut w 200°C, aż ciasto ładnie się zrumieni.
  11. Podawaj na ciepło.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"


Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA