Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki śmietany kremówki
- szczypta soli
- 4 łyżki zmielonych migdałów
- 70 dag truskawek
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże białka
- 6 pełnych łyżek cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z truskawkami!
- Z mąki, masła, cukru, żółtek, śmietany i szczypty soli zagnieć ciasto.
- Wylep foremkę o średnicy 26 cm, wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, wsyp suchy groch.
- Piecz 20 minut w 180°C.
- Papier usuń, piecz przez kolejne 10 minut.
- Migdały zmiel i rozsyp na cieście.
- Truskawki pokrój na pół, przełóż na dużą patelnię, wsyp brązowy cukier i cynamon.
- Smaż na mocnym ogniu około 2 minuty, przełóż na sitko.
- Gdy lekko ociekną, rozłóż na tarcie.
- Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając wsyp cukier i ucieraj jeszcze około minuty, aż cukier się rozpuści.
- Bezą posmaruj dekoracyjnie truskawki, piecz przez 15 minut w 200°C, aż ciasto ładnie się zrumieni.
- Podawaj na ciepło.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"