ciasto z truskawkami z kremem fot. Adobe Stock

Jak zrobić tartę z truskawkami? Z budyniem lub na mascarpone!

Równie pyszna ze świeżymi jak i z mrożonymi owocami. Zrób i przekonaj się nim sezon minie!
/ 13.06.2019 16:11
ciasto z truskawkami z kremem fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Przepis podstawowy
  2. Z budyniem
  3. Wersja z mascarpone
  4. Bez pieczenia
  5. Dlaczego spód jest miękki?
  6. Jaki krem wybrać?

Przepis na tartę z truskawkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • Dżem truskawkowy lub inny dowolny
  • 300 g truskawek
  • Opakowanie galaretki owocowej

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Ubij je na sztywną białą masę z odrobiną soli i cukru. Dodawaj kolejno żółtka.
  2. Do masy wsyp partiami przesianą mąkę. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej masę.
  3. Piecz przez 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  4. Wyłóż na placek biszkoptowy dżem truskawkowy.
  5. Połóż umyte i pokrojone truskawki. Zalej lekko tężejąca galaretką przygotowaną w zmniejszonej ilości wody niż na opakowaniu.
  6. Schłodź całość w lodówce przez około 4 godziny.

Wersja z budyniem

Składniki:

  •     1,5 szklanki mąki
  •     pół szklanki cukru
  •     100 g masła
  •     3 jajka
  •     2 łyżki wody
  •     250 g truskawek
  •     2 łyżki dżemu morelowego
  •     łyżka wody
  •     ekstrakt waniliowy
  •     2 szklanki mleka
  •     pół szklanki śmietanki kremówki
  •     budyń w proszku

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier i masło utrzyj dokładnie za pomocą miksera. Dodaj żółtko i wodę.
  2. Ubij ręką parę razy i owiń folią spożywczą. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż ciasto na formę do tarty i nakłuj widelcem.
  4. Wysyp fasolką lub ryżem i zapiecz przez 20 minut do zbrązowienia.
  5. W mikserze ubij jajka, cukier i wanilię. Dodaj proszek budyniowy.
  6. Tak przygotowany krem budyniowy wykładamy na spód.
  7. Oczyszczone i truskawki ułóż na kremie i posyp cukrem pudrem.

Z mascarpone

Składniki:

  •     1,5 szklanki mąki
  •     pół szklanki cukru
  •     Szczypta soli
  •     ¼ kostki masła
  •     jajko
  •     łyżka soku z cytryny
  •     ekstrakt waniliowy
  •     2 łyżki wody
  •     600 g truskawek
  •     500 g mascarpone
  •     ¼ szklanki cukru pudru
  •     skórka otarta z cytryny

Przygotowanie

  1. Utrzyj w mikserze mąkę, masło, sól i dokładnie wszystko połącz. Ubij żółtka, wanilię, sok z cytryny oraz wodę – do całkowitego połączenia się składników.
  2. Zwiń masę w kulę i ugnieć rękoma jeszcze kilkakrotnie. Owiń folią spożywczą.
  3. Schłodź w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozprowadź ciasto w formie na tartę.
  4. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz spód tarty przez 15-20 minut do zbrązowienia.
  5. Następnie schłodź w lodówce przez godzinę. Truskawki dokładnie oczyść i usuń szypułki.
  6. W międzyczasie ubij mascarpone, cukier puder, skórkę i sok z cytryny. Ułóż masę śmietanową na spód tarty.
  7. Następnie truskawki pokrój na plasterki i udekoruj.

Tarta z truskawkami bez pieczenia
fot. Adobe Stock

Bez pieczenia

Składniki:

  • Opakowanie ciasteczek owsianych
  • Pół kostki masła
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • Listek żelatyny
  • 300 g truskawek
  • Pół szklanki cukru
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ciastka owsiane włóż do torebki strunowej lub foliowej i dokładnie skrusz za pomocą wałka.
  2. Usyp do formy na tartę i przyklep palcami. Zalej roztopionym masłem.
  3. W międzyczasie przygotuj masę z sera twarogowego.
  4. Zmiksuj go na gładko i wlej stopniowo rozpuszczoną żelatynę.
  5. Przełóż do formy i udekoruj plastrami truskawek.
  6. Odstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny lub całą noc.

Dlaczego spód jest miękki?

Zimne masło – kluczem do perfekcyjnego kruchego ciasta jest odpowiednia temperatura tłuszczu. W przypadku margaryny roślinnej lub masła jest zalecane, aby wyjąć je dopiero na czas przygotowań. Nie wyrabiaj go też zbyt długo – ogrzewane ciepłem rąk lub miksera bardzo szybko traci swoje właściwości

Dodaj mąkę ryżową lub skrobię kukurydzianą – pozwoli, aby spód był bardziej chrupiący i lepiej radził sobie z płynnymi masami, które znajdą się na jego wierzchu. Nie nasiąkną zbyt szybko i pozostaną kruche na dłużej

Rozwałkuj – zrób to za pomocą wałka lub butelki owiniętej papierem do pieczenia. Staraj się nie rozdzielać go za pomocą rąk ze względu na wspomniane wyżej ciepło. Dobrym pomysłem jest także starcie kawałka ciasta na tarce

Jak zrobić spód ciasta kruchego?
fot. Adobe Stock

Jaki krem wybrać?

Budyniowy – dwa opakowania sproszkowanego lub domowego budyniu na żółtkach ugotuj w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowana na opakowaniu przez producenta. Następnie dodaj pastę waniliową, łyżkę masła oraz szczyptę soli. Nakładaj po lekkim przestudzeniu i dekoruj owocami

Maślany – masło dokładnie utrzyj za pomocą miksera na białą i puszystą masę razem z cukrem. Nie pozwól, aby powstały grudki. Wlej trochę śmietany kremówki i stopioną czekoladę. Krem nakładaj na zimny spód i ułóż truskawki. Przed podaniem dokładnie schłodź

Na mascarpone – jego gęsta i zbita konsystencja pozwala na utrzymanie dekoracji w miejscu. Ubij serek z śmietanką 30% i dodaj pastę waniliową. Schłodź i nakładaj grubszą warstwę

Zobacz też:
Sprawdzony placek z truskawkami! Nie oprzesz się! Idealne ciasto z czereśniami na kilka sposobów! Sprawdź!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/13.06.2013 10:06
Polecam
/12.06.2013 11:07
Ostatni raz tartę z truskawkami jadłam jakiś miesiąc temu, no ale to jeszcze nie był sezon na truskawki...
/11.06.2013 14:35
Mi nigdy tarta z truskawkami nie wychodzi, móże to problem piekarnika...?
POKAŻ KOMENTARZE (1)