Przygotowanie ok. 3 godz.
Pieczenie 25 min
Porcja ok. 360 kcal
Przepis na 8 porcji:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1–2 łyżki śmietany
- skórka otarta z cytryny
- sól
Obłożenie:
- puszka brzoskwiń w syropie
- 4 mandarynki
- 2 kiwi
- 8–10 śliwek z kompotu
- 10 dag kandyzowanej żurawiny
Dodatkowo:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 3–4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
- kieliszek likieru brzoskwiniowego
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli, posiekaj z masłem. Dodaj cukier, skórkę z cytryny, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto. Chłodź 30 min. Rozwałkuj na grubość 5 mm i wyłóż ciastem formę na tartę o średnicy 25 cm. Piecz 20 minut (200 st.). Ostudź, posmaruj przetartymi konfiturami brzoskwiniowymi.
2. Brzoskwinie osącz, pokrój. Mandarynki obierz, podziel na cząstki. Kiwi obierz, pokrój w plasterki, blanszuj 30 sekund we wrzątku. Śliwki pokrój na ćwiartki. Owoce ułóż na podpieczonym cieście.
3. Przygotuj galaretki w 600 ml wody. Ostudź, wymieszaj z likierem i stygnącymi polej owoce. Odstaw do lodówki od całkowitego zastudzenia.