Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag cukru
- 8 dag masła
- jajko
Masa:
- 50 dag sera białego
- szklanka kwaśnej śmietany
- budyń waniliowy
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- Wierzch:
- 50 dag wiśni
- czerwona galaretka
- 3 łyżki cukru
Obłożenie:
- ok. 35 dag drobnych owoców jagodowych (porzeczki, maliny, truskawki, jeżyny)
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Foremkę 18 x 25 cm wyłóż pergaminem i nałóż ciasto. Ser zmiksuj z cukrem, śmietaną, budyniem, jajkami. Rozłóż na cieście. Piecz 45 minut (185 st.).
- Wiśnie opłucz, wydryluj, zasyp cukrem i chwilę gotuj. Galaretkę przygotuj w 2/3 wody zalecanej w przepisie. Wymieszaj z wiśniami i, gdy zacznie tężeć, rozłóż na cieście. Chłodź godzinę. Przed podaniem obłóż opłukanymi i osuszonymi owocami.