Serowy tort z wiśniami w galaretce

Oczywiście ze świeżymi owocami sezonowymi!
/ 22.08.2013 04:19
DRUKUJ PRZEPIS
Serowy tort z wiśniami w galaretce fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 150 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 8 dag masła
  • jajko

Masa:

  • 50 dag sera białego
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • budyń waniliowy
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • Wierzch:
  • 50 dag wiśni
  • czerwona galaretka
  • 3 łyżki cukru

Obłożenie: 

  • ok. 35 dag drobnych owoców jagodowych (porzeczki, maliny, truskawki, jeżyny)
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Foremkę 18 x 25 cm wyłóż pergaminem i nałóż ciasto. Ser zmiksuj z cukrem, śmietaną, budyniem, jajkami. Rozłóż na cieście. Piecz 45 minut (185 st.).
  2. Wiśnie opłucz, wydryluj, zasyp cukrem i chwilę gotuj. Galaretkę przygotuj w 2/3 wody zalecanej w przepisie. Wymieszaj z wiśniami i, gdy zacznie tężeć, rozłóż na cieście. Chłodź godzinę. Przed podaniem obłóż opłukanymi i osuszonymi owocami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA