szybkie ciasto z malinami fot. Adobe Stock, beats_

Wypróbuj te przepisy na szybkie ciasto z malinami i zaskocz wszystkich

Szybkie ciasto z malinami to idealna przekąska na letnie, leniwe dni, ale także doskonała propozycja na rodzinną imprezę. Nie stracisz na nie dużo czasu ani dużo składników, a przemycisz odrobinę witamin w postaci świeżych malin. Zobacz nasze propozycje na pyszne ciasta z malinami i przygotuj je dla swoich najbliższych.
/ 23.06.2022 05:48
szybkie ciasto z malinami fot. Adobe Stock, beats_

Szybkie ciasto z malinami to idealny pomysł na słodką przekąskę. Idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni na tarasie. Takie ciasto uwielbia towarzystwo kawy (gorącej lub mrożonej), słodko-kwaśnej lemoniady oraz popołudniowej herbaty. Zobacz, jak przygotować łatwe i szybkie ciasto z malinami.

Spis treści:

  1. Klasyczne szybkie ciasto z malinami
  2. Szybkie ciasto z malinami: sernik
  3. Szybkie ciasto z malinami i budyniem
  4. Tarta z malinami

Klasyczne szybkie ciasto z malinami

Klasyczne ciasto z malinami jest puszyste, wilgotne i idealnie pasuje do popołudniowej kawy na tarasie. Przygotujesz je w kilka chwil.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 60 g malin,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • pół szklanki oleju,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Maliny umyj i osusz, a formę do pieczenia wyłóż papierem. Nastaw piekarnik na 190 stopni.
  3. Mąkę przesiej do miski, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Do drugiej miski wbij jajka, krótko zmiksuj, aż się spienią, a następnie dodaj cukier zwykły i wanilinowy. Miksuj na wysokich obrotach ok. 10 minut.
  5. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj po łyżce mąki. Miksuj, aż masa będzie jednolita i gładka.
  6. Dodaj olej i całość jeszcze raz zmiksuj na średnich obrotach.
  7. Gotową masę przelej do formy, a na wierzchu ułóż maliny, lekko wgniatając część do środka ciasta.
  8. Włóż do piekarnika i piecz ok. 50 minut (do suchego patyczka). Następnie wystudź w formie, wyjmij na deskę i udekoruj cukrem pudrem.

szybkie ciasto z malinami przepisfot. Szybkie ciasto z malinami/Adobe Stock, Viktor

Szybkie ciasto z malinami: sernik

Sernik z malinami to świetna przekąska zarówno na upalne dni, jak i chłodniejsze wieczory w ogrodzie. Jego wykonanie jest bardzo proste, a smak – idealny dla wszystkich domowników!

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • kostka zimnego masła,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • średnie jajko (rozm. M).

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu na sernik,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 400 g świeżych malin.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę razem z cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj cukier, jajka oraz pokrojone w kostkę masło.
  2. Całość lekko wymieszaj, a następnie zagnieć jednolite, kruche ciasto. Podziel ciasto na dwie kulki – ¼ i ¾ – zawiń obie części w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Piekarnik nastaw na 180 stopni, a formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyklei na dnie formy oraz po bokach.
  4. Tak przygotowaną formę włóż do lodówki.
  5. W tym czasie przygotuj masę serową. W misce umieść twaróg, jajka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
  6. Zmiksuj na gładką masę, a następnie przełóż do formy z ciastem.
  7. Wyrównaj szpatułką, a na wierzchu poukładaj maliny.
  8. Mniejszą część ciasta rozwałkuj lub rozpłaszcz w dłoniach, a następnie poszarp delikatnie i posyp wierzch ciasta.
  9. Tak przygotowany sernik włóż do piekarnika i piecz ok. godziny.

szybkie ciasto z malinami sernikfot. Szybkie ciasto z malinami: sernik/Adobe Stock, nata_vkusidey

Szybkie ciasto z malinami i budyniem

Jeśli uwielbiasz ciasta z dodatkiem masy budyniowej, to propozycja w sam raz dla ciebie. Sprawdzi się idealnie podczas leniwych weekendów. To ciasto bez pieczenia (na zimno), więc doskonale pasuje do upalnych, letnich dni.

Składniki:

  • 300 g herbatników,
  • 150 g rozpuszczonego masła,
  • 100 g zimnego masła,
  • 450 g malin,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 600 ml mleka,
  • 120 g cukru,
  • opakowanie galaretki malinowej lub truskawkowej.

Sposób przygotowania:

  1. Odmierz 50 g malin, włóż je do garnka, zasyp łyżeczką cukru, a następnie gotuj na niewielkim ogniu, aż owoce się rozpadną i zrobi się gęsta masa. Wystudź.
  2. Herbatniki pokrusz w malakserze lub przy pomocy wałka, a następnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Następnie podziel ją na pół.
  3. Jedną część wyłóż na spód formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj masą malinową (wystudzoną) i wstaw całość do lodówki.
  4. Odmierz pół szklanki mleka, a resztę zagotuj w garnku z 4 łyżkami cukru. W szklance wymieszaj z mlekiem 2 opakowania budyniu, tak aby nie powstały grudki.
  5. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodaj masę budyniową i energicznie mieszaj, aż zgęstnieje. Gotuj kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i wystudź. Budyń musi być całkowicie zimny.
  6. Po wystudzeniu budyniu przełóż go do dużej miski, a następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszaj (najlepiej przy użyciu kuli do ucierania) tak długo, aż całość się połączy.
  7. Gotową masę wyłóż na herbatnikowy spód, a następnie pokrusz na wierzch pozostałą część herbatników z masłem. Wstaw do lodówki i przygotuj galaretkę.
  8. Zalej proszek na galaretkę gorącą wodą i poczekaj, aż całość się wystudzi.
  9. Na wierzchu ciasta ułóż świeże maliny, a następnie zalej całość galaretką.
  10. Po wystudzeniu szybkie ciasto z malinami i budyniem jest gotowe.

szybkie ciasto z malinami i budyniemfot. Szybkie ciasto z malinami i budyniem/Adobe Stock, Printemps

Tarta z malinami

Jeśli chcesz przygotować szybkie ciasto z malinami, tarta będzie najlepszym pomysłem. To tylko kilka prostych kroków.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • jajko,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 10 g żelatyny,
  • 500 g malin.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj 50 g cukru, a następnie pokrojone w kostkę zimne masło. Siekaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto. Gotową masę zawiń w folię i wstaw do lodówki na 15 minut.
  3. Jogurt wymieszaj z pozostałym cukrem. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę, a kiedy lekko ostygnie, dodaj do jogurtu.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na dno formy do tarty. Nakłuj gęsto widelcem całe dno, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Piecz ok. 30 minut, a następnie lekko wystudź ciasto.
  6. Następnie wylej masę jogurtową, a na wierzchu ułóż świeże maliny. Całość wstaw do lodówki, aż stężeje. Szybkie ciasto z malinami gotowe.

szybkie ciasto z malinami tartafot. Szybkie ciasto z malinami: tarta/Adobe Stock, anna_shepulova

Czytaj także:
Jak mrozić maliny
Jak zrobić wino z malin
Jak zrobić sorbet malinowy

Tagi: maliny, ciasto