Szybkie ciasto z malinami to idealny pomysł na słodką przekąskę. Idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni na tarasie. Takie ciasto uwielbia towarzystwo kawy (gorącej lub mrożonej), słodko-kwaśnej lemoniady oraz popołudniowej herbaty. Zobacz, jak przygotować łatwe i szybkie ciasto z malinami.
Spis treści:
- Klasyczne szybkie ciasto z malinami
- Szybkie ciasto z malinami: sernik
- Szybkie ciasto z malinami i budyniem
- Tarta z malinami
Klasyczne szybkie ciasto z malinami
Klasyczne ciasto z malinami jest puszyste, wilgotne i idealnie pasuje do popołudniowej kawy na tarasie. Przygotujesz je w kilka chwil.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 120 g drobnego cukru,
- 60 g malin,
- 4 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru wanilinowego,
- pół szklanki oleju,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Maliny umyj i osusz, a formę do pieczenia wyłóż papierem. Nastaw piekarnik na 190 stopni.
- Mąkę przesiej do miski, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do drugiej miski wbij jajka, krótko zmiksuj, aż się spienią, a następnie dodaj cukier zwykły i wanilinowy. Miksuj na wysokich obrotach ok. 10 minut.
- Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj po łyżce mąki. Miksuj, aż masa będzie jednolita i gładka.
- Dodaj olej i całość jeszcze raz zmiksuj na średnich obrotach.
- Gotową masę przelej do formy, a na wierzchu ułóż maliny, lekko wgniatając część do środka ciasta.
- Włóż do piekarnika i piecz ok. 50 minut (do suchego patyczka). Następnie wystudź w formie, wyjmij na deskę i udekoruj cukrem pudrem.
fot. Szybkie ciasto z malinami/Adobe Stock, Viktor
Szybkie ciasto z malinami: sernik
Sernik z malinami to świetna przekąska zarówno na upalne dni, jak i chłodniejsze wieczory w ogrodzie. Jego wykonanie jest bardzo proste, a smak – idealny dla wszystkich domowników!
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- kostka zimnego masła,
- płaska łyżka proszku do pieczenia,
- średnie jajko (rozm. M).
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu na sernik,
- 150 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 400 g świeżych malin.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę razem z cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj cukier, jajka oraz pokrojone w kostkę masło.
- Całość lekko wymieszaj, a następnie zagnieć jednolite, kruche ciasto. Podziel ciasto na dwie kulki – ¼ i ¾ – zawiń obie części w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni, a formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyklei na dnie formy oraz po bokach.
- Tak przygotowaną formę włóż do lodówki.
- W tym czasie przygotuj masę serową. W misce umieść twaróg, jajka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
- Zmiksuj na gładką masę, a następnie przełóż do formy z ciastem.
- Wyrównaj szpatułką, a na wierzchu poukładaj maliny.
- Mniejszą część ciasta rozwałkuj lub rozpłaszcz w dłoniach, a następnie poszarp delikatnie i posyp wierzch ciasta.
- Tak przygotowany sernik włóż do piekarnika i piecz ok. godziny.
fot. Szybkie ciasto z malinami: sernik/Adobe Stock, nata_vkusidey
Szybkie ciasto z malinami i budyniem
Jeśli uwielbiasz ciasta z dodatkiem masy budyniowej, to propozycja w sam raz dla ciebie. Sprawdzi się idealnie podczas leniwych weekendów. To ciasto bez pieczenia (na zimno), więc doskonale pasuje do upalnych, letnich dni.
Składniki:
- 300 g herbatników,
- 150 g rozpuszczonego masła,
- 100 g zimnego masła,
- 450 g malin,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 600 ml mleka,
- 120 g cukru,
- opakowanie galaretki malinowej lub truskawkowej.
Sposób przygotowania:
- Odmierz 50 g malin, włóż je do garnka, zasyp łyżeczką cukru, a następnie gotuj na niewielkim ogniu, aż owoce się rozpadną i zrobi się gęsta masa. Wystudź.
- Herbatniki pokrusz w malakserze lub przy pomocy wałka, a następnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Następnie podziel ją na pół.
- Jedną część wyłóż na spód formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj masą malinową (wystudzoną) i wstaw całość do lodówki.
- Odmierz pół szklanki mleka, a resztę zagotuj w garnku z 4 łyżkami cukru. W szklance wymieszaj z mlekiem 2 opakowania budyniu, tak aby nie powstały grudki.
- Kiedy mleko zacznie się gotować, dodaj masę budyniową i energicznie mieszaj, aż zgęstnieje. Gotuj kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i wystudź. Budyń musi być całkowicie zimny.
- Po wystudzeniu budyniu przełóż go do dużej miski, a następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszaj (najlepiej przy użyciu kuli do ucierania) tak długo, aż całość się połączy.
- Gotową masę wyłóż na herbatnikowy spód, a następnie pokrusz na wierzch pozostałą część herbatników z masłem. Wstaw do lodówki i przygotuj galaretkę.
- Zalej proszek na galaretkę gorącą wodą i poczekaj, aż całość się wystudzi.
- Na wierzchu ciasta ułóż świeże maliny, a następnie zalej całość galaretką.
- Po wystudzeniu szybkie ciasto z malinami i budyniem jest gotowe.
fot. Szybkie ciasto z malinami i budyniem/Adobe Stock, Printemps
Tarta z malinami
Jeśli chcesz przygotować szybkie ciasto z malinami, tarta będzie najlepszym pomysłem. To tylko kilka prostych kroków.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g drobnego cukru,
- jajko,
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 10 g żelatyny,
- 500 g malin.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj 50 g cukru, a następnie pokrojone w kostkę zimne masło. Siekaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto. Gotową masę zawiń w folię i wstaw do lodówki na 15 minut.
- Jogurt wymieszaj z pozostałym cukrem. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę, a kiedy lekko ostygnie, dodaj do jogurtu.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na dno formy do tarty. Nakłuj gęsto widelcem całe dno, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz ok. 30 minut, a następnie lekko wystudź ciasto.
- Następnie wylej masę jogurtową, a na wierzchu ułóż świeże maliny. Całość wstaw do lodówki, aż stężeje. Szybkie ciasto z malinami gotowe.
fot. Szybkie ciasto z malinami: tarta/Adobe Stock, anna_shepulova
Czytaj także:
Jak mrozić maliny
Jak zrobić wino z malin
Jak zrobić sorbet malinowy