Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Sprawdź, jak przygotować ciasto francuskie z czekoladą!
1. W kąpieli wodnej roztop czekoladę, dodaj masło, wymieszaj, odstaw do przestygnięcia.
2. Ciasto rozwiń, z jednej strony posyp cukrem wanilinowym, cukier delikatnie wgnieć (np. wałkiem).
3. Ciasto odwróć i posmaruj stygnącą czekoladą z masłem.
4. Ciasto zwiń w rolkę, zapakuj w folię aluminiową i włóż do lodówki na 15 minut.
5. Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. C, rolkę wyjmij z lodówki, zdejmij folię.
6. Ciasto pokrój w plasterki grubości 0,5-1 cm.
7. Ciasteczka piecz ok. 10 minut, aż będą rumiane.
1. W kąpieli wodnej roztop czekoladę, dodaj masło, wymieszaj, odstaw do przestygnięcia.
2. Ciasto rozwiń, z jednej strony posyp cukrem wanilinowym, cukier delikatnie wgnieć (np. wałkiem).
3. Ciasto odwróć i posmaruj stygnącą czekoladą z masłem.
4. Ciasto zwiń w rolkę, zapakuj w folię aluminiową i włóż do lodówki na 15 minut.
5. Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. C, rolkę wyjmij z lodówki, zdejmij folię.
6. Ciasto pokrój w plasterki grubości 0,5-1 cm.
7. Ciasteczka piecz ok. 10 minut, aż będą rumiane.