Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dag masła
- 8 dag mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z pomarańczy
- szczypta soli
Krem:
- budyń waniliowy z cukrem
- 400 ml mleka
- 10 dag miękkiego masła
- miąższ z laski wanilii
Sos:
- tabliczka czekolady deserowej
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/4 szklanki mleka
- 5 dag cukru
- łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto jak w przepisie na paluszki w czekoladzie. Pod koniec dodaj skórkę z pomarańczy. Za pomocą dwóch małych łyżeczek uformuj i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze 24 kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piecz 5 min w temp. 200 st., a potem 25 min w temp. 180 st., aż miniptysie staną się złote i suche. Ostudź.
- Ugotuj budyń, ostudź. Masło utrzyj na puch, cały czas ucierając, dodawaj po łyżce budyń. Na końcu dodaj miąższ z laski wanilii. Kremem, za pomocą szprycy z długą końcówką, nadziej ptysie. Składniki sosu włóż do rondelka i podgrzej na wolnym ogniu. Ptysie ułóż w pucharkach i polej ciepłym sosem.