Pascha Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Królowa wśród świątecznych deserów! Zobacz, jak zrobić najlepsze paschy wielkanocne na kilka sposobów!

Deser przygotowywany specjalnie na Wielkanoc gości na wielu polskich stołach. Pochodzi z Rosji, ale na stałe wpisała się w tradycję. Paschę możesz przygotować w prosty i szybki sposób - zobacz, jak wiele jest możliwości!
Sylwia Kazimierczuk / 19.04.2019 06:53
Pascha Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Spis treści:

1.Pascha wielkanocna na ciepło
2.Pascha wielkanocna z gotowanymi żółtkami
3.Pascha wielkanocna na zimno
4.Pascha wielkanocna fit
5.Pascha wielkanocna bez jajek
6.Jak smakuje?

Pascha wielkanocna na ciepło

Do jej przygotowania najczęściej używana jest kremowa śmietanka lub mascarpone. Dodatkowo masło, które spaja całość. Gotowana masa tężeje od ilości zawartego tłuszczu w dowolnie wybranej formie – od klasycznej stożkowej z charakterystycznym wzorkiem, po klasyczną miskę. Możesz dodać ziarenka lub pokruszoną laskę wanilii razem z otartą skórką z pomarańczy i cytryny.

Pascha wielkanocna z gotowanymi żółtkami

Wykonasz ją z domowego twarogu, serka philadelphia lub mascarpone. Ideą najlepszego deseru są w tym przypadku zaparzane żółtka kurze, które ubijesz na parze. Wystarczy umieścić szklaną lub metalową miskę nad parą z garnka z wodą i delikatnie trzepać jajka z cukrem do uzyskania kogla-mogla. Połączone z masą, nadają jej puszystości i delikatności.

Pascha wielkanocna na zimno

W tej wersji sprawdzą się przede wszystkim sery trzykrotnie zmielone, philadelphia, o dużej zawartości tłuszczu oraz na bazie śmietanki i żelatyny. Ich zaletą jest niewielka praca, jaką musimy włożyć w przygotowanie. Wystarczy wymieszać składniki i przelać do wybranej formy do stężenia. Najlepiej umieścić ją w lodówce na 24 godziny lub dłużej.

Pascha wielkanocna fit

Dozwolona jest chuda kwaśna śmietana, jogurt naturalny, kefir oraz maślanka – dobrze zastępują twaróg, zwłaszcza w deserach na zimno. Przy użyciu żelatyny, agar-agar w wersji wegańskiej, możesz wyczarować podobny efekt bez nadmiernej ilości tłuszczu. Dekoracja oraz dodatki to najczęściej suszone owoce i bakalie bez polewy.

Pascha wielkanocna bez jajek

Dla osób cierpiących na alergie pokarmowe jajka stanowią problem w większości wypieków i deserów. Możesz je tutaj całkowicie wyeliminować lub zastąpić substytutami: nasiona chia, kisiel z siemienia lnianego, 4 łyżeczki rozgniecionego banana lub mango. To ostatnie nada koloru i orzeźwiającego akcentu dla całego deseru.

Jak smakuje?

Deser ten można przyrównać smakiem do sernika na zimno. Konsystencja jest bardziej zwarta w przypadku użycia sera białego z dużą ilością żółtek. Używając lżejszych zamienników jak śmietana, kefir lub jogurt uzyskamy coś na kształt panna cotty. Pascha wielkanocna jest bardzo treściwa, z dużą ilością bakalii oraz polewą czekoladową. Wywodzi się z Rosji, gdzie była najważniejszym z prezentowanych deserów na święta wielkanocne.

Zobacz też:


Jak zrobić doskonały mazurek kajmakowy? Idealny na święta!Najlepsza babka na oleju, która zawsze wychodzi! Sprawdź!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)