Muffinki z bakaliami

Muffinki z bakaliami w formie do pieczenia.
Muffinki to prosty i smaczny deser, który można bardzo szybko przygotować. Do ich przyrządzenia możemy użyć wszystkiego, co mamy akurat pod ręką, na przykład: czekolady, orzechów czy owoców. Mogą być na słono i na słodko. Zrobione samodzielnie, smakują o niebo lepiej niż kupione.
/ 30.10.2012 10:15
Muffinki z bakaliami w formie do pieczenia.

Proponujemy muffinki z dodatkiem ulubionych bakalii, takich jak: posiekane daktyle, figi czy suszone morele. Po upieczeniu można polać je miodem lub syropem klonowym.

Polecamy także: Bułeczki z rodzynkami - smaczny przepis

Muffinki bananowe z bakaliami

  • 120 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione bakalie
  • tłuszcz do foremek

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, wystudzić. Roztopione masło wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, rozgniecionymi widelcem bananami, śmietaną i jajkami. Potem dodaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, całość wymieszaj. Na koniec dodaj bakalie. Ciasto nakładaj do wysmarowanych uprzednio foremek. Piecz ok. 20 min. w temp. 180°C. Ostudź na kratce.

Zobacz też: Jak upiec muffinki?

Redakcja poleca

REKLAMA