Ciasto parzone
Ciasto parzone jest stosunkowo mało kaloryczne i łatwe w przygotowaniu. Najpierw trzeba zagotować wodę z solą i masłem. Następnie dodaj mąkę i nadal gotuj tę masę mieszając ją drewnianą łyżką. Po krótkim czasie z masy uformuje Ci się kulka, która będzie odklejać się od garnka. Na tym etapie wbij jajka i ucieraj ciasto drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa odchodząca od łyżki. Tak przygotowane ciasto wyłóż łyżką albo wyciśnij rękawem na blachę i piecz ptysie w temperaturze 200oC przez blisko 40 min. Po wystygnięciu ciastka przekrój nożem i napełnij je bitą śmietaną, kremem słodkim lub pikantnym, albo innym farszem o dowolnym smaku.
Ciasto kruche
Możesz je przyrządzić w wersji na słodko lub na słono.
Warto zagnieść nieco więcej ciasta, by część wykorzystać od razu, a część schować w zamrażalniku w razie potrzeby będziesz mogła je wyjąć i szybko przygotować pyszny deser lub smaczną przekąskę.
Z kruchego ciasta wytnij koła i włóż je do foremek – cisto piecze się szybko 10 – 15 min w temperaturze 175oC.
Babeczki możesz napełnić owocami, tężejącą galaretką, kremem, twarożkiem z owocami, konfiturą, czy bitą śmietaną. W wersji na słono możesz napełnić babeczki pastami jajeczną, serową, rybną.
Ciasto francuskie
By coś z niego wyczarować wystarczy kupić ciasto w sklepie, a następnie rozwałkować do uzyskania płatu ciasta dwukrotnie większego niż na początku.
Polecamy: Bajaderka
Z ciasta można wycinać różne kształty, by gościom zaserwować ciekawe ciasteczka – ciekawe w formie i smaku. Ciasteczkom można nadać smak kminku, słony, serowy. Możesz również podać ciasto francuskie w wersji na słodko, np. rożki z ciasta wypełnij bitą śmietaną, konfiturami lub musem owocowym.
Czytaj także: Jak zrobić tort